Grigore Cobzac, consilier municipal în Consiliul municipal Hîncești, susține că de-a lungul anilor, mai multe familii noi au fost puse în situația să plătească bani grei pentru ceea ce legea prevede că se atribuie gratuit.
„Recent, Consiliul municipal Hîncești (CMH) a votat formarea a 60 sectoare de teren cu dimensiunea de 0,06 ha în vederea atribuirii pentru construcția caselor în municipiu. În acest context reamintim că, potrivit art.11 alin.1) Cod Funciar, autorităţile administraţiei publice locale atribuie în oraşe de la 0,04 pînă la 0,07 hectare, FĂRĂ PLATĂ, familiilor nou-formate, sectoare de teren pentru construcţia caselor de locuit, anexelor gospodăreşti şi grădini”, notează Cobzac, pe facebook.
Tot el spune că există o astfel de reglementare dar, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel.
„Sunt sute de cereri depuse de către familiile noi care stau în rând de ani buni și nu înțeleg ce se întâmplă. Subiectul este unul sensibil: în condițiile în care solicitanți sunt mai mulți decât terenuri, prevederea legală “fără plată” într-o țară marcată de sărăcie crește exponențial riscul de corupție. Cumulate cu lipsa de transparență, toate împreună, generează o profundă nemulțumire a cetățenilor”, declară consilierul.
Acestea, adaugă Cobzac, l-au determinat să se informeze suplimentar cine, cum și în ce condiții au beneficiat de acest drept în anii precedenți, dar și privind actele normative ce reglementează procedura atribuirii terenurilor aplicată de primăria Hîncești.
„Până la urmă procesul de informare s-a transformat într-o investigație a cărei concluzii le aduc la cunoștința Dvs. Primul semn de întrebare a apărut după analiza unui portal popular de anunțuri unde am constatat că, în Hîncești există o piață secundară a sectoarelor de teren repartizate pentru construcţia caselor de locuit, dar și a celor pentru garaje. În mod normal, această piață secundară nu ar trebui șă existe. Or, loturile gratuite se atribuie familiilor nou-formate pentru construcţia propriilor case de locuit. Desigur sunt excepții, de exemplu, terenurile din intravilan care au fost moștenite, însă ele nu sunt relevante deoarece noi vorbim despre sectoarele de teren repartizate pentru construcția caselor în ultimii 20 de ani. Apariția cel puțin a unui singur lot spre vânzare din această categorie ar trebui să alerteze primăria pentru clarificarea cazului. Aceasta deoarece, astfel de cazuri ar fi o dovadă clară a lipsei temeiurilor de repartizare gratuită a pământului. În mod corespunzător, apar suspiciuni privind respectarea criteriilor de atribuire a acestor sectoare și, în fond, privind existența ca atare a dreptului de a beneficia de teren gratuit pentru construcția casei. Sau la mijloc este altceva!?”, se mai arată în declarația consilierului.
Cu presimțiri deloc bune, notează consilierul, a continuat să se informeze și a decis să chestioneze locuitorii care și-au construit sau se află încă în proces de construcție a caselor de locuit în noul cartier din oraș, numit Budăi.
„Numărul total al intervievaților l-am stabilit de 20 de persoane, locuitori din str. Nistru și str. Budăi. Întrebarea care am adresat-o a fost una simplă: Cum ați ajuns proprietar al terenului pe care construiți casa? Rezultatele ne-au trântit de perete: din 19 persoane pe care am reușit să le chestionăm, 2 au declarat că le-a fost atribuit gratuit de către primărie; răspunsul unei persoane nu-l redăm, fiindcă nu putem să-l probăm (însă, nimic bun pentru primărie); 16 (ȘAISPREZECE) persoane au declarat că au procurat terenurile de la persoane terțe la prețuri care variază între 3500 Euro până la 11 000 Euro! Atenție, toate aceste 19 loturi au fost formate ca bunuri imobile din terenurile proprietate publică a orașului pentru a fi atribuite cu titlu GRATUIT familiilor nou-formate pentru construcția propriilor case de locuit! Mai mult, un număr considerabil din asemenea loturi sunt în vânzare liberă pe internet. Cunoașteți cât costă 6 ari din „Parc”? 18 000 Euro! Dar la “periferie”? 5 000 Euro! Bani grei pentru o familie la început de drum. Cum s-a întâmplat că aceste sectoare de teren au nimerit din start nu la familiile care aveau dorința de a-și construi casa, dar la intermediarii care le-au vândut? Cine sunt acești intermediari și cum au obținut terenurile gratuite, au avut sau nu dreptul la acestea?”, mai comunică el.
Pentru a limpezi situația, în calitate de ales local, susține consilierul, s-a adresat la primărie cu solicitarea de a-i pune la dispoziție două documente: „Registrul de evidență a persoanelor-solicitanți de sectoare de teren pentru construcţia caselor de locuit conform art.11 Cod Funciar, așa numitul Rând, și Regulamentul cu privire la evidența solicitanților și modul de atribuire a sectoarelor de teren pentru construcţia caselor de locuit, conform art.11 Cod Funciar. Remarc faptul că, în procesul de documentare am luat cunoștință îndeaproape cu mai multe acte ce reglementează domeniul, unul dintre acestea fiind Recomandarea nr. 8 din 01.11.2012 a Curții Supreme de Justiție “Privind dreptul instanţei de a obliga organul de autoadministrare publică locală să repartizeze teren (lot de pământ) pentru construcţia casei individuale”. Astfel, CSJ spune că un factor primordial în soluţionarea acestei chestiuni îl constituie luarea la evidenţă a persoanelor-solicitanţi. Curtea Supremă de Justiție, prin coroborarea prevederilor legislației cu privire la locuințe cu prevederile art. 11 alin. 1 Cod funciar, a dedus că „organul administraţiei publice locale responsabil de luarea la evidenţă a cetăţenilor care au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, în urma examinării tuturor actelor prezentate, va aduce la cunoştinţa solicitantului faptul luării sau refuzul luării acestuia la evidenţă pentru atribuirea unui teren de pămînt pentru construcţia casei individuale de locuit, ca familii nou-formate”. În recomandare, puterea judecătorească notează că, organul administraţiei publice locale „în situaţia în care reclamanţii au respectat toate condiţiile pentru atribuirea lotului de teren pentru construcţia casei individuale […], poate fi obligat să repartizeze reclamantului teren (lot de pămînt) pentru construcţia casei individuale””.
Până la urmă, din două documente solicitate de la primărie, Cobzac declară că s-a constatat că Regulamentul cu privire la evidența solicitanților și modul de atribuire a sectoarelor de teren pentru construcţia caselor de locuit conform art.11 Cod Funciar în mun.Hîncești nu există, iar – „în loc de Registrul de evidență a persoanelor-solicitanți de sectoare de teren pentru construcţia caselor de locuit în mun.Hîncești, în sensul legal menționat supra, avem un „Registru pentru înregistrarea cererilor pentru loturi pentru construcția casei individuale”. Simplu spus, este o listă a cererilor ținută în mod discreționar, cu data depunerii și mențiuni privind retragerea cererilor sau atribuirea, la caz, a sectoarelor de teren. Oricum, chiar și în forma în care ne-a fost prezentată, această listă ne permite să constatăm fără tăgadă că, persoane care au depus cereri mai târziu au primit loturi înaintea celor care au depus cererile mai devreme. RÂNDUL NU A FOST RESPECTAT, IAR ACEST FAPT REPREZINTĂ O ILEGALITATE! Iarăși, în lipsa acestor documente, practic nu se poate face o concluzie fermă dacă beneficiarii atribuirii se încadrau sau nu în toate condiţiile pentru atribuirea lotului de teren pentru construcţia casei individuale”, susține consilierul.
În acest fel, consilierul declară: „Lipsa Registrului și Regulamentului în cauză în primăria Hîncești a creat un haos total în atribuirea loturilor gratuite pentru construcția caselor familiilor nou-formate în localitatea noastră, loc de abuz și drept consecință, corupție. În aceste condiții, toată responsabilitatea pentru situația creată îi revine primarului Alexandru Botnari care a avut obligația să elaboreze și să prezinte CMH spre aprobare atât aceste documente, cât și să asigure ținerea și actualizarea lor regulată. Mai mult, este important să menționez că, în lipsa unui organ colegial competent de verificarea întrunirii condițiilor legale pentru atribuirea loturilor, toată responsabilitatea pentru legalitatea actelor respective revine primarului”:
În același timp, Cobzac se întreabă dacă este oare lipsa acestor documente o dovadă a inacțiunii nesocotite și incompeteței? „Nu credem. O analiză superficială ne permite să deducem că, prea mari sume se află în acest circuit ilegal pentru a exclude fără echivoc culpa primarului. Trebuie de menționat că, propunerea a 8 consilieri din fracțiunea ACUM de a constitui o comisie de examinare a modului de administrare a fondului funciar, inclusiv a atribuirii sectoarelor de teren pentru construcția caselor de locuit în ultimii ani, a fost respinsă de majoritatea actuală din consiliu în frunte cu primarul orașului. În continuare avem convingerea că, atribuirea loturilor gratuite pentru construcția caselor familiilor nou-formate în localitatea noastră urmează a fi supusă unui control minuțios și nu excludem că, drept urmare, vor fi declanșate acțiuni de urmărire penală. Până atunci, referitor la subiectul abordat, dorim să redăm și o situație care, în opinia noastră, poate fi concludentă. Navigând pe portalul de anunțuri 999.md în căutarea loturilor de vânzare, am dat de un anunț grăitor. Iată-l cuvânt în cuvânt: „Se vînd loturi pentru construcție. Loturile se afla in sectoarele urmatoare: centru, pretul de 1000euro aru (sotca), parc, Colegiul de construcție, tabacica, floarea 2, Malaia zemlea,regiunea garii auto, pretul incepind de la 1000 euro aru (sotca) terenurile au suprafete diferite, incepind de la 6 ari pina la 12 ari”, citat închis. Utilizatorul platformei de publicitate care a plasat anunțul este FAMILYPROPERTY. Curioși, sunăm la numărul de telefon din anunț și răspunde… Ana Șutac, fondatoarea S.R.L. „FAMILYPROPERTY” (verificat), dar și nora Anei Șutac (același nume și prenume, nu este eroare) asistentă socială din mun. Hîncești și prin “cumul” veteran al echipei electorale a lui Alexandru Botnari, lucru binecunoscut în oraș. Este firesc să ne întrebăm, de unde nora Anei Șutac, o apropiată a lui Alexandru Botnari, are în vânzare sectoare de teren pentru construcția caselor de locuit incepind de la 6 ari (!), practic în toate cartierele orașului? Vă imaginați anvergura comercială!? Sunt terenuri proprii sau întreprinderea intermediază ca și agenție imobiliară vânzarea terenurilor în cauză și cum aceste terenuri au ajuns să fie vândute de către așa numitele familii nou-formate la prețuri de piață?”, mai comunică el.
„Ne exprimăm „ferma convingere” că, Alexandru Botnari nu are nici-o atribuție la toate acestea, mai mult, nici nu cunoaște despre această afacere. Pare totul să fie clar, dar nu mă lasă imaginea balaurului cu trei capete… Desigur, este umor negru. La început vorbeam despre faptul că primarul este prima persoană care trebuie să vină în apărarea familiilor nedreptățite care au suportat povara unor plăți abuzive. Nu cred că toată această istorie se va finaliza cu rezultatele pe care le-au avut organele de drept în situația cu Radu Mazăre, fostul primar al Constanței care împreună cu ciracii săi implicați în scheme imobiliare, a fost tras la răspundere prin condamnare definitivă la închisoare cu executare. Dar, cel puțin, doresc să se cunoască fața adevărată a celor responsabili de ceea ce avem în prezent. Hînceștenii trebuie să știe”, a conchis el.
Doina Secrieru