Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare în care au fost identificate o incompatibilitate de funcție și un conflict de interese. Astfel, inspectorii de integritate au stabilit că un primar s-a aflat timp de 30 de zile în incompatibilitate de funcție, iar un fost director de Centru de Sănătate din municipiul Chișinău a admis un conflict de interese, informează PROVINCIAL.
În primul caz este vorba despre primarul comunei Pruteni din raionul Fălești. În anul 2019, subiectul a deținut simultan cu mandatul de primar și calitatea de consilier în Consiliul local Pruteni. Având la dispoziție 30 de zile pentru a renunța la una dintre cele două funcții, subiectul a soluționat această stare de incompatibilitate, cu încălcarea termenului legal. Fiindu-i solicitat punctul de vedere, primarul a recunoscut că a încălcat legea. Acesta și-a depus demisia cu întârziere din mandatul de consilier, precizând inspectorului de integritate că, pe perioada în care s-a aflat în incompatibilitate, nu și-a exercitat atribuțiile de consilier. Dacă actul emis pe numele acestuia va rămâne definitiv, ANI va sesiza Oficiul teritorial Bălți al Cancelariei de Stat pentru inițierea procedurii de demitere a primarului.
Și fostul director al Centrului de Sănătate din orașul Cricova, municipiul Chișinău a încălcat legea. În perioada martie-decembrie 2020, acesta și-a pus semnatura pe mai multe acte administrative prin care și-a atribuit stimulări materiale. Astfel, contrar legii, subiectul ar fi încasat suma totală de aproximativ 183 mii de lei. Ulterior, după trei luni de la semnarea ultimului ordin, și-a depus cererea de demisie din funcţia de director al Centrului. Subiectul ar fi trebuit să se abțină de la semnarea actelor, să declare situaţia de conflict de interese cu propria persoană și să aștepte o soluție pe acest caz. În explicații prezentate în cadrul controlului, aceste a invocat că remunerările au fost efectuale corect, în baza unor modificări legislative din anul 2020. În ambele cazuri, inspectorii de integritate au subliniat că legea specială a ANI este obligatorie pentru toți și fiecare subiect al declarării trebuie să o respecte în egală măsură.
În deciziile luate, inspectorii de integritate au dispus ca cei doi subiecți să fie decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu aplicarea interdicției de trei ani de zile. Deciziile inspectorilor vor intra în vigoare, dacă actele de constatare vor rămâne definitive în instanțele de judecată.
Dina Roșca