Joi, 07 mai, Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion SULA, a primit, la sediul ministerului, o delegaţie a Statelor Unite ale Americii, condusă de adjunctul Secretarului de Stat al Departamentului pentru Comerţ, Bruce H. ANDREWS. Din delegaţie a făcut parte şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E.S. James D. PETTIT, alte persoane oficiale.
În debutul discuţiilor oficiale, Ministrul a evocat gradul înalt al cooperării bilaterale între ţări, subliniind că, SUA este un partener sigur şi de perspectivă al Republicii Moldova. Cu acest prilej, a fost menţionat şi dialogul eficient între Ministerul agriculturii şi Ambasada SUA în Moldova.
Bruce H. ANDREWS a fost informat despre politicile promovate de Minister în domeniul agroindustrial şi reformele în derulare, precum şi problemele ce urmează a fi soluţionate întru susţinerea agricultorilor.
A urmat un schimb de opinii privind stadiul actual al cooperării în sector şi obiectivele comune privind intensificarea raporturilor moldo-americane pe această linie.
În context, demnitarii au discutat pe larg problematica bilaterală în sfera comercial-economică şi au opinat că, există şanse reale de a creşte şi diversifica comerţul bilateral, înlăturînd barierele existente. În acest sens, serveşte şi legislaţia naţională, în mare parte armonizată la acquis-ul comunitar în domeniu.
Părţile vor contribui la promovarea exportului produselor moldoveneşti pe piaţa SUA.
Ministrul a exprimat gratitudine Guvernului SUA, pentru sprijinul însemnat acordat sectorului agroindustrial prin intermediul mai multor proiecte implementate cu succes în Moldova. Respectiv, a fost menţionată importanţa deosebită a asistenţei oferite pentru revigorarea sistemelor de irigare, în cadrul Programului Compact, prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, alte proiecte, precum “Creşterea competitivităţii şi dezvoltarea întreprinderilor CEED II(componenta “producerea vinului” (USAID); “Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor(ACED)”, (USAID); “Tranziţia la Agricultura Performantă”, (MCA) etc.
Oficialul american s-a arătat interesat de priorităţile cheie pentru sectorul agricol al Republicii Moldova, implicarea mediului de afaceri, precum şi domeniile de interes major în cooperarea de viitor, asigurînd de disponibilitatea Guvernului său pentru a susţine şi în continuare cursul reformelor în ţara noastră.
În răspuns, ministrul a exprimat interes pentru investiţii directe în agricultură, alte noi proiecte de asistenţă în sectoare precum producerea şi procesarea cărnii, laptelui, legumelor şi fructelor. Deosebit de importantă rămîne cooperarea în domeniul creşterii animalelor, biotehnologiilor, producţiei şi prelucrării produselor de origine animală, transferului de experienţă la înfiinţarea grupurilor de producători, transferului de know-how, extinderea cercetării ş.a.
Demnitarii au agreat organizarea unui for al oamenilor de afaceri din ambele ţări, în prima jumătate a lunii iulie, curent, la Chişinău.
Elena Ivanov