Lucrările de reconstrucție și modernizare a Stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni se află pe ultima sută de metri și urmează a fi, în curând, finalizate, informează PROVINCIAL cu referire la Agenția de Dezvoltare Regională Sud.
Acestea fac parte din proiectul investițional „Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.
Lucrările de renovare a Stației de epurare a apelor uzate din Căușeni au început în luna februarie a anului trecut și urmează a fi finalizare în 2021.
Ca urmare a investițiilor făcute, stația de epurare a apelor uzate din Căușeni va fi complet automatizată și va trata apele uzate venite de la 60% din locuitorii orașului, din satele Cârnățeni, Zaim și Ursoaia.
Datorită metodologiei utilizate, stația nu va emana miros, nu va produce zgomot, nu va polua mediul. În urma modernizării, stația de epurare va oferi servicii de deservire a altor opt instalații de epurare din raza raionului Căușeni.
Reconstrucţia acestei staţii de epurare, precum şi reabilitarea sistemului de canalizare din oraş va contribui la reducerea deversărilor de ape uzate epurate insuficient și protecţia mediului înconjurător, va performa serviciul operaţional privind exploatarea sistemului de tratare şi distribuire a apei potabile către populaţie
Valoarea lucrărilor de reabilitare a Stației de tratare din Căușeni se cifrează la circa 47 milioane de lei, dintre care contribuția Consiliului Raional Căușeni este de 18.810.630,00 MDL.
Reconstrucția stației de tratare din Căușeni face parte din proiectul investițional “Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni” și reprezintă a doua etapă de implementare a acestuia. În cadrul primei etape, a fost construită rețeaua de canalizare în sectorul Valul lui Traian din orașul Căușeni, pe o lungime de 1,9 km, cu un cost de 8,4 milioane de lei.
În perspectivă, se prevede extinderea serviciilor de deservire a instalațiilor de epurare și de evacuare a apelor uzate oferite de Întreprinderea „Apă Canal Căușeni” în localitățile rurale din raionul Căușeni, fapt care va permite regionalizarea serviciilor publice și consolidarea parteneriatului dintre serviciul municipal de epurare a apelor uzate și autoritățile publice din comunitățile raionului Căușeni.
Cristina Pendea