La data de 27 aprilie, 2015, oraşul Ungheni a celebrat o sărbătoare mai deosebită – Ziua Mondială a Oraşelor Înfrăţite. Întrucît oraşul Ungheni este înfrăţit deja cu 11 oraşe din întreaga lume, această zi nu a putut fi trecută fără a fi consemnată la justa valoare. Astfel, primăria oraşului Ungheni, în prteneriat cu Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală şi Regională (CRDDLR), a organizat o conferinţă despre oraşele cu care este înfrăţit Ungheniul, scrie ungheni.md.
Evenimentul a avut loc, în premieră, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni Ungheni şi a întrunit peste 40 de reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale active, autorităţilor publice locale, elevi, profesori, reprezentanţi mass-media. Scopul conferinţei a fost de apromova experienţa de înfrăţire a oraşului Ungheni cu cele 11 oraşe din lume şi de a informa cetăţenii despre avantajele cooperării între oraşe.
„Infrăţirile sunt expresia unităţii şi identităţii europene. Relaţiile de înfrăţire ale oraşului Ungheni cu alte 11 oraşe din lume ne oferă diverse beneficii prin crearea unui cadru propice pentru schimburi de experienţă şi opinii, schimburi culturale şi de delegaţii ale autorităţilor publice locale, reprezentanţilor mediului de afaceri şi societăţii civile. Aceste schimburi de delegaţii şi vizite, participări la zilele oraşelor înfrăţite duc la cunoaşterea altor culturi, creşterea capacităţii, înţelegerea diferitor puncte de vedere asupra chestiunilor de interes comun şi identificarea unor soluţii pentru îngrijorările comune”, a accentuat Eduard Bălan, viceprimarul oraşului Ungheni în mesajul de salut.
În cadrul conferinţei au fost prezentate informaţii generale despre 11 oraşe înfrăţite cu oraşul Ungheni (Winston-Salem, SUA – 2000; Konin, Polonia – 2006; Reghin, România – 2006, Daliyat El-Carmel, Israel – 2007; Komsomolsk, Ucraina – 2008; Auce, Letonia – 2010; Mankato, SUA – 2011; Cascais, Portugalia – 2012; Joniskis, Lituania – 2013; Noua Suliţă, Ucraina – 2014; Dorohoi, România – 2015), datele istorice de semnare ale acordurilor de înfrăţire, precum şi proiectele şi activităţile realizate în comun.
„Relaţiile de înfrăţire nu trebuie să se rezume numai la schimburi de delegaţii, ci să se consolideze prin implementarea proiectelor comune şi replicarea bunelor practici”, a concretizat Svetlana Ciobanu, director CRDDLR.
”Este foarte bine ca informaţiile despre oraşele înfrăţite să fie găsite cu uşurinţă la biblioteci, iar membrii delegaţiilor care pleacă în oraşele înfrăţite să implementeze cel puţin una din experienţele văzute în acele oraşe, fiindcă schimbările mici produc rezultate mari. Aş recomanda ca delegaţiile să includă în componenţa lor reprezentanţi din diferite domenii, nu numai consilieri orăşeneşti”, a specificat Lucia Bacalu, directorul Publicaţiei Periodice „Expresul”.
Cei prezenţi la conferinţă s-au arătat cointeresaţi de a participa la evenimentele pe care primăria oraşului Ungheni intenţionează să le organizeze pe viitor împreună cu oraşele înfrăţite pentru a avea posibilitatea să înveţe lucruri noi şi să implementeze cele mai bune practici în oraşul natal.
Ziua mondială a oraşelor înfrăţite se sărbătoreşte din anul 1985, în ultima duminică a lunii aprilie, în conformitate cu hotărîrea Federaţiei Mondiale a Oraşelor Înrudite, la iniţiativa Consiliului Comunelor şi Regiunilor din Europa.