Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), a fost întrebat: „Cât de reală ar fi producerea în R. Moldova a medicamentelor utilizate în tratamentul COVID-19, cum ar fi Remdesivir și Favipiravir, de către cei mai mari producători autohtoni de medicamente?”, informează PROVINCIAL.
Oficialul a spus că, având în vedere potențialul dovedit al Remdesivir în lupta cu noul coronavirus, acesta fiind și primul medicament autorizat în UE și SUA pentru tratamentul COVID-19, a inițiat discuții imediate atât cu distribuitorii care ar putea importa acest medicament, cât și cu producătorii noștri autohtoni, care ar avea capacitatea necesară pentru producerea Remdesivir.
„Printre altele, la ziua de azi, deja avem circa 80 medicamente, care deja sunt produse în Moldova, precum Dexametazon, Famotidin, Paracetamol, Heparin etc., medicamente incluse în protocoalele clinice pentru tratamentul COVID-19, produse de 6 producători certificați GMP.
La nivel de import, a fost asigurată livrarea în țară, începând cu luna septembrie curent a medicamentului Remdesivir de la producători care dețin licența din partea producătorului american Gilead și au respectat prevederile Acordului TRIPs privind dreptul de proprietate intelectuală.
Dacă e să vorbim despre producerea în Moldova, în urma evaluării efectuate, am stabilit că unul din producătorii noștri autohtoni are aceste posibilități tehnologice pentru producerea Remdesivir, iar la ziua de astăzi acest producător a lansat deja discuțiile cu deținătorii de licență a medicamentului, iar după ce vor obține această licență urmează începerea producției propriu-zise. În paralel, AMDM este în comunicare cu autoritățile regulatoare de domeniu, precum și cu compania americană Gilead, pentru a facilita și a oferi suport industriei farmaceutice autohtone în vederea obținerii dreptului de producere a Remdesivir-ului, precum și altor medicamente utilizate în tratamentul COVID-19”, a declarat Priseajniuc, într-un interviu pentru Ziarul Național.
Totodată, directorul AMDM a precizat: „Odată ce vom obține rezultate în termene proxime, va reprezenta un succes pentru Republica Moldova, întrucât cetățenii noștri care au fost infectați cu Covid-19, vor putea beneficia de aceste medicamente fabricate la noi acasă”.
Cristina Gurez