Asociația Obștească „Filipeni Acasă” din satul Filipeni, raionul Leova, a inițiat un proiect ce prevede dezvoltarea unui sistem de colectare a deșeurilor în localitate, prin asigurarea cu pubele, recipiente pentru deșeuri, informează PROVINCIAL.
„Conform proiectului, se preconizează procurarea de pubele ce vor fi amplasate în spațiul public, pe întreg teritoriul satului Filipeni. Proiectul oferă o opțiune de a contribui la menţinerea curăţeniei pe teritoriul satului și încurajează o cultură a colectării deșeurilor, prin infrastructură, stimulente şi campanii publice de informare și conștientizare a populației cu privire la metodele de colectare a deșeurilor și menținerea unui mediu ambiant curat” – anunță inițiatorii proiectului.
Astfel, peste 200 de persoane vor comunica, în calitate de voluntari, despre necesitatea implicării în diferite acțiuni și modul în care fiecare poate să contribuie la dezvoltarea localității.
„Totodată, prin punerea în practică a acestui proiect se creează un mediu favorabil pentru a continua procesul de amenajare şi salubrizare a localității prin alte idei și proiecte, precum procurarea de tomberoane pentru populaţie, selectarea separată a deşeurilor, reciclarea şi multe alte proiecte care au drept scop ocrotirea mediului ambient, a unei localităţii curate, cu o populație responsabilă şi servicii de salubrizare moderne”, mai spun aceștia.
Pentru implementarea acestui proiect, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova prin intermediul Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL), care presupune abilitarea și mobilizarea migranților pentru o dezvoltare locală durabilă, va contribui cu 1000 de dolari, echivalentul a 17.100 lei, în timp ce suma necesară pentru a fi colectată de către băștinași este de 5650 lei.
Membrii AO „Filipeni Acasă”, împreună cu APL, vor asigura protecția pubelelor instalate și vor avea grija ca deșeurile să fie evacuate la timp. Anual, acestea vor fi vopsite în diferite culori: Verde – pe străzile cele mai responsabile; galben – pe străzile unde parțial se respectă colectarea gunoiului în urne: roșu – pe străzile unde va fi identificat gunoi pe drum. Ulterior, cele mai curate străzi vor primi premiul de cea mai curată stradă.
De menționat că, suma necesară deja a fost colectată, fiind depășită chiar – 5.824,81 MDL, în cadrul unei campanii online de colectare.
Cristina Gurez