Reușitele și inițiativele de dezvoltare ale Poliției de Frontieră au fost apreciate pozitiv de către James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova. Excelența Sa a dat asigurări că autoritatea de frontieră va beneficia și în continuare de asistența și sprijinul Guvernului SUA.
Astăzi, 17 aprilie, șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. Oficialii au vorbit despre reformarea Poliției de Frontieră și integrarea acesteia în Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, interlocutorii au discutat și despre evenimentele majore caracteristice perioadei de tranziție a autorității de frontieră la o nouă treaptă de dezvoltare strategică, referindu-se la consolidarea și fortificarea sistemelor funcțional, structural, de management, infrastructură și echipament. În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte ce vizează relațiile de cooperare ale Poliției de Frontieră cu subdiviziunile MAI, instituțiile statului cu atribuții la frontieră, autoritățile similare ale țărilor limitrofe, în special cu Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, în contextul situației instabile din regiune.
Dorin Purice l-a felicitat pe James Pettit cu ocazia numirii în funcția de ambasador în țara noastră și și-a exprimat convingerea că Poliția de Frontieră, ca instituție subordonată MAI, va rămâne un partener privilegiat, stabil, de încredere și va continua să se dezvolte în parametrii deja agreaţi. Șeful Poliției de Frontieră a mulțumit echipei Ambasadei SUA în Republica Moldova pentru sprijinul acordat pe parcursul ultimilor ani, datorită căreia au fost realizate mai multe acțiuni comune. Dorin Purice a menționat că instruirile de care au beneficiat polițiștii de frontieră și dotarea instituției cu echipament performant au contribuit la modernizarea acesteia, în prezent, Poliția de Frontieră corespunde standardelor internaționale și răspunde provocărilor și amenințărilor privind securitatea la hotare, ceea ce face ca gradul de încredere în această autoritate să fie în creștere. În context, șeful Poliției de Frontieră a remarcat că parteneriatul în cadrul programelor și proiectelor oferite de SUA a demonstrat utilitatea, inclusiv în ceea ce privește obținerea regimului liberalizat de vize, instituției revenindu-i circa 70% din acțiuni.
În cadrul dialogului, Ambasadorul SUA în Republica Moldova s-a arătat interesat de acțiunile Poliției de Frontieră privind prevenirea și combaterea migrației ilegale, criminalității transfrontaliere și potențialele riscuri la frontieră. James Pettit a reconfirmat sprijinul și deschiderea pentru o colaborare permanentă și pragmatică pe toate segmentele de activitate, astfel ca obiectivele pe care și le propune instituția să fie realizate, iar gradul de încredere a cetățenilor în sistemul afacerilor interne să înregistreze cei mai înalți indicatori.
Elena Ivanov