În cadrul unui interviu pentru Curentul, directorul Centrului Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), Vitalie Coceban, a vorbit ce servicii, la modul concret, oferă Centrul.
„Centru are în sarcina sa proiectarea și dezvoltare sistemelor informaționale de stat precum: întreținerea și administrarea acestora, asigurarea continuă a ajustărilor parvenite în urma dezvoltării cadrului legal. Nomenclatorul de servicii este vast și cuprinde peste 40 de denumiri de servicii și produse. Pentru a înțelege domeniile și volumul, diversificarea și specificul lor, voi enumera serviciile-cheie oferite cetățenilor, contribuabililor, funcționarilor și nerezidenților din Republica Moldova”, a comunicat directorul Vitalie Coceban.
„Astfel, acestea sunt: cabinetul contribuabilului, serviciul de raportare electronică către CNAM, CNAS, Biroul de statistică și Serviciul fiscal de stat, dar și declarația vamală, contul curent al contribuabilului, factura electronică și monitorizarea electronică a vânzărilor, cererea electronică de restituire, soluția de contabilitate bugetară, sistemul de achiziții electronice și serviciul de achitări cu trezoreria Republicii Moldova. Nu le voi enumera pe acele specifice, dedicate funcționarilor publici din administrarea fiscală, vamală și trezoreriei de stat sau Comisia Electorală Centrală. În spatele acestor servicii stau profesioniști, competenți primordial din industria IT și alte domenii conexe, și o multitudine de sisteme informatice care formează actualmente ecosistemul digital al Ministerului Finanțelor din Republica Moldova”, a mai susținut directorul Centrului Tehnologii Informaționale în Finanțe.
Dina Roșca