Duc pensiile bătrânilor la domiciliu și alocațiile persoanelor cu dizabilități, le cumpără pâine, produse alimentare și le achită facturile. Astfel, lucrătorii și asistenții sociali din ţara noastră luptă cu pandemia COVID-19. Angajații din structurile teritoriale de asistență socială nu au putut rămâne indiferenți la nevoile oamenilor și le-au întins o mâină de ajutor celor aflați în dificultate, informează PROVINCIAL.
De peste 40 de ani, doar vecinii și lucrătorii sociali îi deschid poarta mătușii Zenovia din satul Șipoteni, Hâncești. Femeia de 74 de ani așteaptă cu nerăbdare zilele în care lucrătorul social, Ludmila Putina, îi aduce pensia şi medicamentele, îi achită facturile sau îi cumpără o pâine proaspătă de la magazin.
„Când mi-a fost rău am chemat-o și a am rugat-o să rămână peste noapte la mine. Îi sunt foarte recunoscătoare pentru tot ajutorul”, spune Zenovia Untu.
În total, Ludmila Putina are grijă de nouă bătrâni din sat ca de proprii copii. De fiecare dată, vârstnicii o așteaptă ca pe o rază de soare după o zi înnourată.
„Virusul nu m-a împiedicat să vin la beneficiari ca să-i ajut cu produse, medicamente, ca să aibă strictul necesar de care au atâta nevoie”, afirmă lucrătorul social, Ludmila Putina.
De la declanșarea pandemiei, și asistenta socială, Elena Costandachi, este pe prima linie în lupta cu COVID-19. Nu a putut rămâne indiferentă la nevoile oamenilor și a decis să acorde suport celor neajutorați. Ea consideră că orice ajutor este necesar în războiul cu acest inamic necruțător.
„În total avem grijă de 120 de pensionari, 33 de persoane cu dizabilități și 15 familii social-vulnerabile. În această perioadă activăm conform unui program special. Avem discuții cu beneficiarii inclusiv și la telefon. Dacă a fost necesar, am mers pe la casele lor. Am ajutat toate persoanele din grupurile de risc cu produse alimentare și produse igienice, donate de oamenii cu suflet mare”, spune Elena Costandachi.
Lucrătorii sociali au avut grijă ca ajutoarele să ajungă și în casa Ludmilei Curuntiuc, o femeie de 38 care crește de una singură 7 copii. Gândul că nu va avea ce le pune pe masă copiilor, este cel mai chinuitor pentru un părinte, spune Ludmila.
„Când copii nu sunt flămânzi și părintele se simte mai liniștit, mai liber. În perioada pandemiei am primit produse alimentare, am beneficiat şi de ajutor social, un suport foarte, foarte bun și benefic pentru familia noastră”, afirmă femeia.
În total 2921 de asistenţi şi lucrători sociali din ţară au contribuit ca vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi şi cei aflaţi în situaţii de risc să treacă mai uşor peste izolare, foame, durere şi singurătate.
23.907 de persoane au beneficiat de ajutor umanitar și asistență socială în timpul pandemiei COVID-19.
„Oamenii ar trebui să se ajute reciproc, să conlucreze mai mult, să fie responsabili de sănătatea lor și a celor din jur dar și să fie mai prietenoși și mai buni,” consideră dna Costandachi.
Şi cei care au primit o mână de ajutor în această perioadă s-au convins că doar prin implicare și solidarizare virusul poate fi învins.
„Mare, mare pomană își fac cei care vin să ne vadă. Dacă o să fim uniți și înțelepți, boala o să ne ocolească”, spune pensionara Maria Untu.
Doina Secrieru