La solicitarea liderilor şi a activului sindical din cele 16 sindicate de ramură din raionul Edineţ, Consiliul interramural al sindicatelor din raion, în comun cu CNSM, a organizat la Institutul Muncii un seminar de două zile. La eveniment au participat preşedinţii sindicatelor de ramură, membri ai Consiliului interramural, activişti sindicali, jurişti, directori ai instituţiilor de învăţământ preşcolar, responsabili de securitatea şi sănătatea în muncă, preşedinţi ai organizaţiilor de femei din cadrul sindicatelor.
În deschiderea seminarului, Stela Ciobanu, preşedintele Consiliului interramural, a formulat obiectivele acestuia: aprofundarea cunoştinţelor ce ţin de dezvoltarea dialogului social atât la nivel de unitate, cât şi la nivel de teritoriu; cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă; atestarea locurilor de muncă; controlul organizării examenelor medicale; retribuirea pentru munca prestată în condiţii nocive etc.
Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM, a adus la cunoştinţă mecanismele juridice de apărare a drepturilor sindicale, respectarea şi aplicarea în practică a legislaţiei muncii, tendinţele de modificare a Codului munci în contextul integrării în UE.
Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a informat despre obligaţiile angajatorilor şi ale lucrătorilor privind asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, instruirea lucrătorilor, constituirea şi activizarea funcţionării comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă, întrucât prin aceste comitete se face evaluarea factorilor de risc la locul de muncă, se încearcă prevenirea accidentelor, diminuarea morbidităţii.
Un sindicalist informat poate proteja mai bine angajații
O informaţie actuală a prezentat Ana Moldovanu, şefa Departamentului protecţie social-economică al CNSM, şi anume: despre salarizarea angajaţilor, contractele colective de muncă, Comisia de consultări şi negocieri colective /la nivel naţional, teritorial/, despre Comisia de dialog social la nivel de unitate. Întrucât în anul 2015 expiră termenul Convenţiei colective /nivel teritorial/, au fost făcute recomandări concrete privind încheierea unei noi convenţii.
La capitolul ce ţine de activitatea organizaţiei sindicale primare, planificarea activităţilor, i-a informat pe cei prezenți Tamara Mirovschi, şefa Departamentului organizare, educaţie şi informare al CNSM. Dumneaei a activizat auditoriul prin lucrul în grup şi discutarea problemelor concrete cu care se confruntă activiştii organizaţiilor sindicale primare. Natalia Avasiloaie, reprezentantă a Departamentului finanţe, contabilitate şi asigurări sociale, a informat auditoriul despre modul de repartizare a biletelor de tratament.
Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a relevat despre realizările CNSM, despre participarea la discutarea problemelor ce ţin de majorarea preţurilor la gaze naturale, la energia electrică și consfătuirile cu reprezentanţii Guvernului în problemele ce țin de protejarea membrilor de sindicat.
Participanţii au exprimat re-cunoștință conducerii CNSM, în special, lui Petru Gherman, specialist în Departamentul organizare, educație și informare, precum și Institutului Muncii, formatorilor pentru buna organizare a acestui eveniment.
Sursa: vocea.md