
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ieri, a întreprins o vizită în sudul țării – în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Agenda vizitei a inclus întrevederi cu conducerea raioanelor și satelor, familiarizarea cu activitatea spitalelor raionale, a unor întreprinderi agricole, a stației principale de pompare a apei din satul Cioburciu, precum și felicitarea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
„Inițial, șeful statului a mers la două gospodării agricole din satul Brezoaia, Ștefan Vodă. ÎM „Agro-Walters” a fost creată în anul 2009 și se ocupă, în special, de cultivarea grîului, porumbului, floarea-soarelui, rapiței ș.a. pe o suprafață de 1900 ha. Iurie Șumleanschii, conducătorul gospodăriei afirmă că deși seceta a afectat culturile cerealiere din prima grupă, ploaia din aceste zile îi face să creadă că recolta culturilor agricole de grupa a doua va fi mult mai bună. Cea de-a doua întreprindere ÎM „Alyeva Balmuș” își desfășoară activitatea din anul 2012. Aici, pe o suprafață de 126 ha sunt plantate livezi de cireși, prune și caise. Originar din Azerbaidjan, conducătorul întreprinderii, Husein Daudov spune că este mulțumit de afacerea pe care o dezvoltă în Moldova, de condițiile în care activează și de oamenii cu care lucrează cot la cot. Ulterior Igor Dodon a vizitat Stația de captare a apei S1 din satul Cioburciu, care face parte din sistemul centralizat de irigare „Masivul Căușeni”, amplasat pe teritoriul raionului Ștefan Vodă. Ca mărime și după capacități, stația de captare este pe locul doi din țările CSI. Dată în exploatare la finele anului 1989, la momentul de față stația nu funcționează din cauza cheltuielilor mari pe care le generează atît la energie electrică cît și la alte capitole”, se menționează într-un comunicat al Președinției.
În cadrul vizitei de lucru în raionul Ștefan Vodă, Dodon a depus flori la Monumentele eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei din satele Purcari și Brezoaia. De asemenea, șeful statului a mers în vizită la doi veterani pentru a-i felicita cu ocazia Zilei Victoriei, marcate recent. „Stețenco Constantin din satul Purcari a ajuns la onorabila vîrstă de 94 de ani. În 1944 a fost chemat pe front în rîndurile Armatei Roșii. A participat în luptele pentru eliberarea Poloniei, Austriei, Ungariei, Cehoslovaciei și a ajuns pînă la Berlin. Pe parcursul perioadei sovietice și după a fost decorat cu diverse distincții. Ulterior, Igor Dodon a mers la Pavlicenco Serghei din localitatea Olănești, născut în 1925. A luptat pe teritoriul Germaniei, fapt pentru care a fost decorat cu mai multe odine și medalii. După război a muncit în colhozul din sat… Totodată, în semn de preţuire a bărbăţiei, curajului şi spiritului de sacrificiu manifestate pe cîmpul de luptă, Igor Dodon le-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii””, mai comunică sursa.
În cadrul vizitei în raionul Ștefan Vodă, Președintele Republicii Moldova a mers la spitalul raional care, în perioada epidemiei și-a sistat activitatea pentru o lună de zile după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus în rîndul lucrătorilor medicali. Potrivit directorului spitalului, Anatolie Balanețchi, în momentul de față instituția medicală lucrează în regim normal. Totodată, conducătorul instituției a solicitat sprijin în renovarea etajelor 2 și 3 ale blocului curativ unde se află secția pediatrică și secția boli cronice. Acestea n-au fost reparate de la darea blocului în exploatare, în anul 1981. O altă problemă cu care se confruntă spitalul este lipsa cadrelor medicale, în special a tinerilor specialiști. „Igor Dodon a menționat că din toate spitalele pe care le-a vizitat în fiecare raion în care merge, situația în această instituție este una dintre cele mai proaste și autoritățile vor identifica posibilitatea de a acorda un sprijin pentru renovarea spitalului. Totodată, Președintele țării a informat lucrătorii medicali despre decizia conducerii țării de a le dubla salariile, precum și despre decretul pe care l-a semnat recent, prin care a declarat anul 2020 – Anul Lucrătorului Medical. Șeful statului, celor mai buni medici, le-a înmînat Diploma de Onoare a Președintelui”, se mai declară în același comunicat.
Ulterior, Dodon a avut o întrevedere cu conducerea raionului în cadrul căreia au fost discutate problemele social-economice din regiune, inclusiv cele legate de reabilitarea drumurilor, reconstrucția sistemelor de irigare, susținerea agricultorilor și altele. Șeful statului a dat asigurări că actuala guvernare consideră drept prioritate dezvoltarea raioanelor și este deschisă pentru identificarea soluțiilor la toate problemele cu care se confruntă acestea. În continuare Președintele țării s-a familiarizat cu activitatea SRL „Darfruct Lux” din Ștefan Vodă. Fondată în anul 2011, gospodăria deține 16 hectare de teren pe care sunt cultivate livezi de mere, pere, prune și viță de vie. De asemenea, întreprinderea dispune de un depozit frigorific în care păstrează producția care ulterior este vândută atât pe piața internă, cât și pe cea externă.
După Ștefan Vodă, Dodon a mers în raionul Căușeni, inițial la Mănăstirea de maici „Sf. Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus. Deschisă în anul 1997 pe locul unei tabere de copii, pe an ce trece acest lăcaș de cult atrage tot mai mulți credincioși.
De fiecare dată cînd șeful statului revine la această mănăstire este plăcut surprins de modul în care este îngrijită și de frumusețea locului. Igor Dodon a reiterat că susținerea lăcașurilor sfinte și religiei noastre creștin-ortodoxe constituie o prioritate pentru dumnealui.
În continuare, Președintele țării a mers la spitalul raional, unde s-a documentat cu situația epidemiologică. Instituția medicală are o capacitate de 200 de paturi și un efectiv de 428 de angajați. În prezent aici se tratează 24 de persoane infectate cu coronavirus, iar numărul total al celor tratați în instituția respectivă este de 109 persoane, doi pacienți au decedat.
În cadrul discuțiilor cu colectivul spitalului Igor Dodon i-a informat despre decizia de a declara anul curent drept An al Lucrătorului Medical, precum și despre decizia de a dubla salariile cadrelor medicale. Șeful statului le-a mulțumit medicilor pentru abnegația, perseverența și devotamentul în exercitarea celei mai responsabile profesii din lume și a înmînat Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova unor angajați ai instituției medicale.
Ulterior, Dodon a mers la sediul Consiliului Raional Căușeni unde a avut o întrevedere cu conducerea raionului. Președintele raionului Căușeni, Gorban Nicolae a enunțat mai multe probleme cu care se confruntă autoritățile locale și locuitorii precum necesitatea aprovizionării populației cu apă potabilă, instalării unui sistem antigrindină, construcției unei fabrici de prelucrare a deșeurilor menajere, curățarea albiei rîului Botna, renovarea unor obiecte sociale, etc.
„În raionul Căușeni Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea a doi agenți economici din satul Fîrlădeni. Inițial Igor Dodon a vizitat SRL „Farlad Agro” condusă de Malîi Oleg. Întreprinderea cultivă grîu pe o suprafață de 567 ha, orz de toamnă pe 158 ha și orz de primăvară pe 53 ha, porumb – pe 550 ha și floarea soarelui – pe 500 ha. De asemenea, întreprinderea deține livezi de cais, piersici și cireși. Ulterior, șeful statului a mers la „Camagrocar” SRL și „Damirvit” SRL, specializate în cultivarea porumbului, a viței de vie, prunilor, vișinilor, caiselor și căpșunelor. Pe finalul vizitei în Căușeni șeful statului a mers la veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Curdoglo Gheorghii din satul Baurci, care recent a împlinit frumoasa vîrstă de 95 de ani. A luptat în război, ajungînd pînă la Berlin. Ulterior a participat la reconstrucția orașelor și satelor distruse în timpul războiului. Domnul Curdoglo are în palmares circa 15 medalii și peste cincizeci de mulțumiri, inclusiv de la Stalin. Igor Dodon i-a înmînat lui Gheorghii Curdoglo cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii””, se arată în comunicat Președinției.
Dina Roșca