Mai mulți participanți la cursurile de instruire „Introducere în finanțe publice” și „Contabilitatea bugetară. Cadrul normativ”, desfășurate la distanță, cu utilizarea aplicației ZOOM, de către Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), au apreciat, la finalul primului curs, calitatea instruirilor și profesionalismul formatorilor din cadrul CTIF.
Cursul de instruire „Introducere în finanțe publice”, cu o durată de șase zile, s-a încheiat la 15 aprilie, iar cursul „Contabilitatea bugetară. Cadrul normativ”, cu o durată de 12 zile, urmează să fie finalizat la 28 aprilie.
Doinița Roșu, contabilă șef a Colegiului tehnic feroviar din Bălți, a participat la cursul „Introducere în finanțe publice” și continuă să participe la cursul „Contabilitatea bugetară”. Ea a menționat că instruirile la distanță sunt mult mai convenabile pentru participanți, ei nu trebuie să pierdă timp și bani pentru deplasarea la Chișinău. Contabila a mai arătat că ambele cursuri au fost utile pentru ea, precizând că s-a familiarizat cu mai multe informații noi care î-i vor fi de folos în activitatea sa.
Diana Budaca, economistă la Centrul național de medicină sportivă „Atletmed” din Chișinău, care a participat prima oară la instruirile organizate de CTIF, a remarcat prestația bună a formatorilor și utilitatea exemplelor concrete din practica de lucru a specialiștilor în finanțe publice, prezentate în cadrul cursului.
Potrivit spuselor Anastasiei Pașcan din comuna Bulboaca, raionul Anenii Noi, absolventă a Universității Agrare de Stat din Moldova, ea a participat la instruiri pentru că dorește să se angajeze în calitate de contabilă la primăria din localitate și trebuie să cunoască mai bine specificul contabilității bugetare. Pașcan s-a arătat satisfăcută de rezultatele instruirilor. Formatorii CTIF au prezentat temele într-un limbaj accesibil, pe înțelesul tuturor, ceea ce a facilitat însușirea materialului, a precizat Anastasia Pașcan.
Cursul de instruire „Introducere în finanțe publice” este destinat specialiștilor începători în finanțe publice: cei care nu au experiență de muncă în domeniu și cei care activează în acest sector mai puțin de doi ani, iar cursul „Contabilitatea bugetară. Cadrul normativ” – specialiștilor în finanțe publice a căror responsabilități includ evidența contabilă în sistemul bugetar și care au nevoie de aprofundarea cunoștințelor privind bazele evidenței contabile în sistemul bugetar. Agendele celor două cursuri pot fi consultate accesând https://ctif.gov.md/sites/default/files/inline-files/32-758-1.pdf și, respectiv, https://ctif.gov.md/sites/default/files/inline-files/32-757.pdf.
Amintim că CTIF este abilitat, prin hotărâre de Guvern, să acorde suport instituțional în procesul de dezvoltare a capacităților profesionale ale specialiștilor ce activează în domeniile: finanțe publice, fiscal, vamal și achiziții publice.
Cristina Pendea