Agenția „Moldsilva” vorbește despre zilele fierbinți la propriu și la figurat și influența acestora asupra pădurilor, informează PROVINCIAL.
„Temperaturile ridicate, vântul puternic lipsa precipitațiilor și resturile de vegetație uscată, favorizează maxim pericolele de incendii. Ghidat de aceste gânduri, Dumitru Cojocaru, directorul Agenției „Moldsilva”, a întreprins în zilele de 11-12 aprilie, curent mai multe vizite la întreprinderile teritoriale din subordinea agenției: Rezervația științifică „Plaiul Fagului”, Ungheni, Cornești, Călărași. Nu că silvicultorii nu ar fi pregătiți pentru asemenea intemperii, dar o verificare în plus, niciodată nu e de prisos. În actualitatea acestor deplasări mai rămân prioritare paza și protejarea fondului forestier, activitatea echipelor mobile, respectarea măsurilor solicitate de către Comisia Națională pentru Situații Excepționale sau chiar simple discuții cu oamenii, care au nevoie, și ei, de încurajări și susținere.
Intervenția unor echipe mobile, dar și mobilizarea suplimentară a unor silvicultori de la Rezervația științifică „Plaiul Fagului” și Călărași, chiar în zi de duminică, a fost necesară la stingerea unor incendii din fondul forestier al primăriilor. Solidaritatea și ajutorul reciproc sunt deosebit de importante, în asemenea circumstanțe, deoarece chiar și aplicarea benzilor de protecție antiincendiară nu asigură securitatea antiincendiară a fondului forestier de stat, sută la sută, în actualele condiții climaterice”, se spune într-un comunicat de presă.
Potrivit Moldsilva, Gheorghe Apostolachi, directorul Întreprinderii pentru silvicultură Hîncești-Silva, de asemenea, a mobilizat duminică, 12 aprilie curent, subalternii, pentru a nu admite răspândirea focului în fondul forestier de stat de la Hîncești.
Andriana Cheptine