Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă. Inițial, oficialul a mers în satul Talmaza, pentru a verifica și a constata situația în care se află stația de pompare și stația de irigare din localitate.
În discuțiile cu cei prezenți la fața locului, Perju a declarat: „Din păcate, cea mai mare stație de pompare din fost Uniune Sovietică, este în prezent, într-o stare dezastruoasă. Sunt profund dezamăgit de felul cum autoritățile locale au gestionat aceste active strategice pentru economia națională. Aceeași situație dezastruoasă am găsit și la stația de irigare. Problema accesului la apă este una stringentă și este necesar să utilizăm rațional toate oportunitățile, fără a distruge, a pierde sau a irosi capacități și investiții”.
De asemenea, Perju a susținut că în perioada imediat următoare, în regim prioritar, va fi inițiată procedura de transmitere a stațiilor către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru a fi identificate cele mai optime soluții de reabilitare a acestora.
Totodată cu membrii Asociației Utilizatorilor de Apă, în gestiunea cărora va fi transmisă stația vor fi purtate discuții despre capacitățile existente pentru reabilitarea acesteia, iar împreună cu reprezentanții Fondului de Dezvoltare Durabilă vor fi identificate soluții pentru a contribui la atragerea investițiilor în acest sens.
Ministrul a avut și o ședință cu administrația locală, serviciile desconcentrate și agenții economici din zonă. Principalele subiecte discutate s-au referit la situația în domeniul agriculturii, prioritățile Guvernului pentru a îmbunătăți situația sector, prioritățile ministerului pe domeniile de gestiune. De asemenea, localnicii au fost interesați de proiectele de dezvoltare regională și de protecție a mediului aprobate spre finanțare din Fondul Ecologic Național (FEN) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
„Ne propunem să organizăm, până la sfârșitul lunii februarie, ședința Consiliului Național al FEN pentru a demara achitările în proiectele aprobate”, a spus Perju.
Tot în contextul valorificării eficiente a fondurilor naționale, s-a discutat și despre procesul de subvenționare în anul curent, resursele financiare disponibile în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), dar și capacitățile instituționale pentru suport în acest sens.
Oamenii din raion au solicitat ministrului să contribuie la asigurarea unui dialog mai activ cu autoritățile centrale pentru a-i susține în soluționarea problemelor locale, dat fiind faptul că principalele probleme cu care se confruntă autoritățile locale sunt lipsa forței de muncă în mediul rural și temerile privind prognoza agricolă în anul curent, din cauza lipsei precipitațiilor.
Doina Secrieru