Rude în conflict de interese și depozite de sute de mii de lei nedeclarate. Acestea sunt doar unele din încălcările depistate de către Comisia Națională de Integritate în cadrul ședinței ordinare desfășurate ieri.
Astfel, conflict de interese a fost constatat în privința a doi primari și a unui director de liceu. Este vorba despre primarul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, Ion Terentii, care a admis un conflict de interese în cazul în care, fiind în exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de primar și având interes personal, care rezultă din relațiile sale cu persoane apropiate (soția) a semnat fișa de post a acesteia, precum și dispoziția prin care i s-a acordat concediu anual.
Aceeași încălcare a fost stabilită și în cazul primarului comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca, Veaceslav Terentii, care a admis conflict de interese în cazul în care, fiind în exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de primar și având interes personal, care rezultă din relațiile sale cu persoane apropiate (fiica) a semnat contractele de arendă a terenului aflat în proprietate publică și contractul cu societatea comercială al cărei fondator și administrator este fiica sa.
Conflict de interese în raport cu fiica a fost constatat și în cazul directorului Liceului Teoretic „Toader Bubuiog”, Elena Țaulean, care, de asemenea, nu a declarat în termenul și modul stabilit conflictul de interese și nu a întreprins măsuri de soluționare a acestuia în situațiile în care, fiind în exercițiul funcției și având interes personal, rezultat din relații de rudenie, a luat decizii în privința fiicei sale, semnând cu aceasta Contractul individual de muncă, precum și alte acte ce o vizează.
În situațiile respective, Comisia Națională de Integritate va transmite actele de constatare Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea amenzii prevăzute la art. 3132 Cod contravențional.
În alte trei cazuri discutate azi în ședință, Comisia Națională de Integritate a suspendat controlul și va expedia materialele la Procuratura Generală pentru examinare prin prisma art. 3521 Cod penal. Aceste dosare țin de nedeclararea unor venituri sau proprietăți deținute de către persoanele supuse controlului și se referă la:
– Iulia Chirilov, specialist principal al OT al Cancelariei de Stat Ungheni, care nu a declarat: 5 terenuri, 5 construcții, 8 conturi bancare, 4 depozite în mărime totală de aproape 600 000 lei, venitul din dobândă pe anul 2013 în sumă de 868,15 Euro, 100 de acţiuni deţinute la o societate comercială, cota-parte în capitalul altor 2 societăţi comerciale și arenda unor spaţii comerciale.
– Vadim Ciobanu, primarul satului Bușăuca, raionul Rezina, care nu a declarat: venitul în mărime de peste 10 000 de lei, 3.5992 ha terenuri agricole și două terenuri pentru construcții cu suprafața de 0.1891 ha și 0.5964 ha, o construcție, 6 conturi bancare, precum și calitatea de fondator și administrator al soției la o societate comercială.
– Iurie Țurcan, ex-judecător al Judecătoriei Comerciale de Circumscripție, care nu a declarat: venitul soției în sumă de 2415,74 lei; autoturismul deținut prin comodat și un cont bancar.
Tot ieri, Comisia Națională de Integritate a inițiat un șir de controale.
Dina Roșca