Un nou grup de producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut astăzi certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă cerințele de siguranță alimentară și responsabilitatea socială a companiilor agricole. Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export spre UE și alte piețe internaționale, sporind încrederea consumatorilor în inofensivitatea produselor moldovenești, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, cei 23 de producători agricoli din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană au beneficiat de asistență tehnică din partea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) pentru implementarea și certificarea GLOBAG.A.P.
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova, a accentuat că fructele moldovenești și eforturile producătorilor agricoli merită respectul și recunoașterea consumatorilor internaționali. Totodată, certificatul GLOBALG.A.P. înseamnă noi piețe de desfacere, creșterea vânzărilor, producție calitativă și locuri de muncă în țară, a punctat șeful misiunii USAID.
Vladislav Cotici, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a încurajat producătorii certificați GLOBALG.A.P. să mențină standardele internaționale în procesul de producere, deoarece doar astfel putem demonstra că produsele moldovenești sunt calitative și inofensive.
Potrivit lui Vasile Șarban, șef de direcție a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dacă anterior agricultorii moldoveni se orientau la volum de producție, astăzi este prioritară producerea fructelor și strugurilor cu aspect comercial, gustoase și inofensive.
Mai mulți producătorii certificați au confirmat că datorită implementării standardelor GLOBAG.A.P. în anul 2019 au reușit să exporte pe noi piețe din țările membre ale UE, cum ar fi Austria, Germania, Italia etc.
Standardele GLOBAG.A.P. cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBAG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GLOBAG.A.P. se referă la producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBAG.A.P., care fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GLOBAG.A.P. este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.
În Republica Moldova standardele GLOBAG.A.P. sunt implementate de 15 ani, iar de atunci peste 50 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.
De menționat că, Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone și să crească vânzările pe piața locală și internațională.
Cristina Pendea