Cu toții am trăit vreodată o poveste de dragoste, pe care să vrem mai apoi s-o facem film. O poveste care merită să fie văzută de o lume întreagă.
Și dacă pe vremuri această dorință rămânea a fi doar un vis și ne hrăneam sufletele doar prin poveștile din cinematografe, atunci în zilele noastre ne putem bucura din plin de o astfel de oportunitate. Ca anume povestea mea și a ta, să devină un film, scenariul căruia îl scriem chiar noi.
De zeci de ani deja nu mai există nunți, cumătrii sau alte evenimente fără o cameră video, care să înregistreze cele mai importante momente din viață. Mai nou, au apărut și s-au înmulțit și persoanele care au grijă să filmeze și chiar să câș tige bani din asta. Un hobby destul de răspândit pe meleagurile noastre este „videografia”, adică fotografiile obținute prin mijloace video.
Cum să oferi astfel de servicii, dar cel mai important, servicii de calitate, ne va spune chiar Marian Croitoru, cel care și-a făcut un nume în Orhei anume prin această artă.
Ludmila Zgurean: Cine este Marian Croitoru, unde și-a făcut studiile şi ce pasiuni are?
Marian Croitoru: Sunt originar din orășelul Cupcini, raionul Edineț, născut pe 27 aprilie 1983. La moment locuiesc în orașul Orhei împreună cu familia mea: Alisa și Sofia – fetițele mele, Natalia – soția. Am absolvit liceul din cadrul Colegiului de Ecologie în anul 2002 și facultatea de Biologie și Chimie a Universității de Stat din R.M. Îmi place mult cinematografia ca artă, să analizez filmele vechi care fac parte din fondul mondial al cinematografiei. Deasemea, ador să călătoresc împreuna cu familia atât prin țara noastră cât și peste hotarele ei. Sportul tot este una din pasiunele mele, practicarea periodica mă ajută să mă mențin în formă și să mă simt bine.
L.Z.: În ce domeniu activați și în calitate de ce?
M.C.: Acum practic videografia. Este o ocupație care îmbină în sine mai multe profesii. Ca să fii un videograf bun trebuie să știi a te folosi de o cameră de filmat, adică să fii operator sau cameraman. După care trebuie să știi să editezi, adica să fii editor, apoi să corectezi culorile, adică colorist, să mai și lucrezi cu sunetul – sunetist, și multe altele.
L.Z.: Cum ați început să vă implicați în domeniul dat?
M.C.: Filmul este o pasiune veche de a mea. Din copilărie îmi plăcea să privesc cum lucrează un fotograf, pentru că cameraman sau videograf nu prea erau pe acele vremuri. În adolescență am primit în dar de la părinți prima camera de fotografiat de marca ZORKI pe care o am și acum. În 2005 a devenit posibil să-mi procur și prima cameră video, iar în 2010 am procurat prima cameră video-profesională. Parcurcând acești pași, pasiunea mi-a devenit profesie.
L.Z.: Ce reprezintă pentru dvs meseria pe care o îmbrățișați?
M.C.: Cum spuneam, meseria pe care o practic este totodată și o mare pasiune pentru mine. Într-adevăr ea îmi permite să-mi întrețin familia, dar nu partea comercială mă atrage în ea. Dacă ar lipsi dăruirea de sine în muncă, nu ar fi posibilă realizarea proiectelor.
L.Z.: Care sunt riscurile meseriei dvs?
M.C.: Ca și în oricare profesie, în videografie tot există riscuri. Pentru a le evita mă strădui să fiu cât mai atent atunci când obțin date, le transport și le depozitez. Pierderea datelor și defecțiunea utilajului probabil sunt cele mai mari riscuri în meseria mea. Ca să nu mi se întâmple astfel de lucruri neplăcute, mereu mă strădui să dublez volumul de date pe care le am. Deasemnea depozitez în mai multe locuri aceleași date. Din luna septembrie merg la toate evenimentele cu a doua cameră, ceea ce îmi garantează că dacă se defectează una din ele, am să pot să-mi continui lucrul.
L.Z.: Ce obstacole ați întâlnit și cum le-ați depășit?
M.C.: Cel mai greu mi-a fost la început, când multe lucruri nu le știam și nu prea aveam de la cine învăța. Am fost nevoit să învăț singur de prin cărți și internet. Am avut parte și de colegi care m-au ajutat cu câte un sfat. Dar niciodată nu mă opresc, mereu învăț, fiindcă domeniul videografiei este unul larg.
L.Z.: Ce activități v-au ajutat la formarea abilităților dvs?
M.C.: La formarea abilităților mi-a stat la bază dorința de a realiza un produs cât mai calitativ. Pentru aceasta este nevoie de mult studiu, atenție la detalii și comunicarea cu cei din jur. Ba chiar și activitățile de fiecare zi, toate au contribuit câte puțin.
L.Z.: Care este cel mai mare succes al dvs?
M.C.: Cum am spus și mai sus, mereu tind să aflu și să realizez lucruri noi. Cred că cele mai mari succese mă așteaptă în viitor, dacă e să vorbim de cel profesional. Pentru că de fapt cel mai mare success al meu cu siguranță este familia mea!
L.Z.: După părerea dvs care ar fi primele 5 calități ce nu trebuie să lipsească de la un om de succes?
M.C.: Cunoștințe, disciplină, punctualitate, originalitate și probabil comunicabilitate!
L.Z.: Ce mesaj doriți să transmiteți tinerilor care își încep propria carieră?
M.C.: Un success nu vine peste noapte. Trebuie de muncit foarte mult ca să devii un om realizat și respectat. Trebuie să fiți cât mai curajoși, dar totodată atenți ca să nu greșiți și după multă muncă, cu siguranță succesul va apărea!
Îi mulțumim mult videografului orheaian și-i dorim succese mari și cât mai multe evenimente frumoase, cu care mai apoi să se mândrească prin prisma meseriei sale!
Sursa: plaiulorheian.md