Candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la șefia orașului Ungheni, Mihai Goian, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, s-a referit la importanța unei echipe de consilieri, la situația actuală a orașului, dar și la alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Mihai Goian: Am ales să candidez din nemulțumirea pe care o am ca și cetățean al municipiului Ungheni. Pentru că administrația locală a municipiului nu este efectivă și nu corespunde cerințelor cetățenilor. Spre exemplu, periferiile au fost total uitate în ultimii 12 ani, apa și canalizarea este un vis promis de fostul primar în cartierele periferice de ani de zile. Sport de performanță Ungheniul nu mai are de ani buni de zile, suportul și investițiile primăriei sunt făcute doar în locuri vizibile. Lista ar putea continua, dar eu împreună cu echipa PUN de consilieri am decis să venim și să schimbăm lucrurile spre binele cetățenilor.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
M. G.: În primul rând, voi efectua un audit intern al primăriei și instituțiilor publice, pentru a găsi soluții de optimizare și modernizare a acestora. Toate rezultatele vor fi publicate pe site-ul și pagina de Facebook a primăriei.
Al doilea lucru – mă voi întâlni cu cetățenii din toate zonele orașului și voi efectua sondaje ca să știu sigur care sunt nevoile cetățenilor și să stabilesc o listă de priorități pentru activitatea primăriei.
Al 3-lea lucru ar fi întreprinderea unui set de acțiuni pentru a asigura transparența activității primăriei, cum ar fi promovarea paginii de Facebook a primăriei, pe care va fi publicată fiecare decizie a primăriei sau a consiliului și vor fi transmise live toate ședințele consiliului, pentru a exclude porecle din cadrul consiliului local cum sunt de exemplu „votul de aur”, ca să nu mai fie ca unele decizii, care nu au fost votate în una dintre ședințe, la următoarea ședință este votată unanim.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
M. G.: După cum spuneam, doar centrul este într-o stare bună, pe când periferiile sunt uitate total și se află într-o stare nesatisfăcătoare, dar acolo tot sunt oameni ca și în centrul orașului.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
M. G.: Concurentul meu numărul 1, în această campanie, este cumătrismul, nănășismul și corupția.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
M. G.: Comuna Ciugud din Alba Iulia, care este campioană la investiții europene cu un primar model, care lucrează în folosul cetățenilor. În acea comună, lucrurile stau mult mai bine decât în orice oraș din Republica Moldova – toate drumurile asfaltate, startup-uri, care au creat locuri de muncă bine plătite. Curățenie impecabilă, iluminat stradal, energie eoliană etc.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
M. G.: Un partid este echipa de consilieri pe care o ai în spate, un primar cât de deștept nu ar fi, nu poate să le cunoască pe toate. În activitatea primarului este foarte importantă susținerea consiliului local.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
M. G.: Pentru că eu am demonstrat ani de-a rândul că sunt o persoană cu verticalitate, onestă și fără interese de grup în spate. Sunt unicul candidat, care se poate lăuda cu activism civic în folosul cetățenilor, fără a căuta vreun interes propriu. Nu în ultimul rând, am capacitățile necesare și o echipă superbă în spate, care ar putea lucra în interesul cetățenilor.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali