Candidatul Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS, Gheorghe Petic, la șefia orașului Ungheni, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a comunicat despre unele propuneri ale guvernării, despre angajamentul oferit unghenenilor, dar și despre alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Gheorghe Petic: Am făcut diferite sondaje, am încercat împreună cu cetățenii să vedem unde sunt cele mai mari probleme și, ulterior, cetățenii m-au și propus în calitate de primar. Vă zic pe această cale că, după 20 iulie 2019, am avut mai multe propuneri de la actuala guvernare de a mă reîntoarce în diferite domenii – bunăoară în Serviciul Vamal, în Poliția de Frontieră, în Ministerul de Interne – acolo unde eu, totuși, mă simt că sunt profesionist, dar nu am putut să mă duc acolo, fiindcă am și eu un angajament față de locuitorii orașului Ungheni, un angajament pe care l-am dat în 2015 – pentru a face o schimbare până la capăt. Iată că, această schimbare vrem să o facem împreună cu colegii noștri din Blocul ACUM Platforma DA și PAS, și la nivel local.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
G. P.: Va fi făcut un audit a foștilor primari, de la 2002 până în prezent. Un audit al tuturor acțiunilor pe care le-au făcut foștii primari, inclusiv și înstrăinarea bunurilor publice. Totodată, vom interveni pentru a schimba totalmente managementul transportului local. Al treilea punct este că, vom găsi soluții pentru a schimba situația din grădinițe, pentru că sunt supraîncărcate.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
G. P.: Eu nu vreau să spun că nu s-au făcut și lucruri bune în orașul Ungheni, pentru că aș fi o persoană needucată, dacă aș spune că fostul primar a făcut doar lucruri rele sau nu a făcut nimic. S-au făcut lucruri bune, încă la o anumită etapă, domnul actual primar, Alexandru Ambros, prea tare s-a aprofundat în partide politice, prea tare s-a legat de strategia partidelor politice din care a făcut parte, vorbesc aici îndeosebi – de Partidul Democrat, și a jucat sub muzica celor de acolo. Nu a putut să pună piciorul în prag, atunci când a trebuie să-l pună. El nu a avut această voință și verticalitate de a cere de la Guvern ca să fie suport financiar pentru acele proiecte pe care le-a promis în campania electorală. Pentru mine este foarte dureros, cu o lună înainte de alegeri s-au pornit asfaltări prin curți, asfaltul se pune în pripă, deci – folosirea resurselor administrative, pentru a-și crea o imagine pozitivă. Or, cei 12 ani, domnului Alexandru Ambros, probabil că i-au fost suficienți pentru a schimba infrastructura în orașul Ungheni, dar nu știu de ce aceste lucrări s-au pornit acum, cu o lună înainte de alegeri. Aceasta mă întreb – atât eu, cât și cetățenii. Răspunsul este evident.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
G. P.: Eu nu cred că am un concurent, pentru că ar fi spus prea categoric faptul că aș avea un concurent. Eu îmi respect concurenții, pe toți absolut. În total sunt, în afară de mine, 6 la număr. Îi tratez civilizat pe toți, nu-i blamez. Strategia mea nu a fost cumva să-i discreditez, nu mi-am creat campanie, eu și colegii, ca să discredităm pe un concurent sau altul. În același timp, sondajele pe care le avem noi pe intern și poziția cetățenilor spune că, unii cetățeni, după 12 ani, îl mai vor pe Alexandru Ambros. Și aici zic „unii”, pentru că în mare parte s-au săturat de promisiunile lui.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
G. P.: Deci, eu am avut ocazia să vizitez foarte multe orașe, prin prisma funcției pe care eu am deținut-o până la 2016, aș zice că pentru mine un oraș-model este orașul Oradea din România, orașul Cluj – un model de urbanistică, arhitectură, lucrurile puse la locul său. Acolo unde este un management bun, evident că și lucrurile merg altfel.
Vreau să mai spun că, orașul Ungheni e diferit de altele din Republica Moldova, prin aceea că are un potențial economic extraordinar. Deci, sunt agenți economici care aduc venit, prin impozite, foarte mare. Și aici mă întreb dacă agenții economici mari aduc un venit mare, de ce trăim așa cum trăim în orașul Ungheni? Suburbiile nu sunt practic dezvoltate la nivel de infrastructură, iar dacă se mai face ceva, atunci – prin centrul orașului.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
G. P.: Până la urmă, partidul contează foarte mult, pentru că a avea un partid politic în spate, ai și niște garanții. Odată ce acest partid este la guvernare, vei avea și suport, dar actuala guvernare va schimba paradigma, cea care a fost până acum. Va încerca să repartizeze resursele financiare de la Guvern nu doar cum s-a votat, dar în dependență de numărul populației, așa cum este corect, și nu cum a fost votat partidul de guvernare. Este bine că ai un partid de guvernare, te simți foarte sigur, dar cel mai sigur este partidul cetățenilor.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
G. P.: În primul rând, Gheorghe Petic are verticalitate și nimeni nu pune la îndoială principialitatea lui Gheorghe Petic. Am lucrat și în anumite domenii unde puteam să mă corup și eu, am plecat din acest domeniu și nu m-am corupt. În primul rând, chestia cu integritatea sau cu a mă corupe pe mine este inadmisibilă. În al doilea rând, eu sunt omul legii și, dacă în Republica Moldova lipsește ceva, atunci e legea pentru toți. Deci, eu vreau să fie lege și echidistanță. Gheorghe Petic este mai bun, pentru că pune accentul pe respectarea legii. În al treilea rând, sunt și eu o emanație a protestelor care s-au început contra oligarhiei în țară, din 2015. Eu am făcut și sacrificii profesionale, mi-am sacrificat cariera mea, care înflorea pe timpuri – cel puțin în 2015, pentru a face în această țară lege. Pentru a face în acest oraș echidistanță și pentru a scoate frica din cetățeni. Nimeni nu poate astăzi nega că, eu – Gheorghe Petic am luptat ca acești cetățeni să nu mai aibă frică. Eu am principiile mele în viață – de a nu lua ceea ce nu-i al meu, de a munci și de a fi aproape de cetățeni, pentru că știm cu toții, odată ce unii ajung în funcții mai sus, pierd contactul cu pământul, or pentru Gheorghe Petic, aceasta este inadmisibil.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali