În perioada 15 martie-15 aprilie, la nivel global, este marcată Luna Pădurii, pentru a evidenția rolul și importanța tezaurului forestier în menținerea armoniei și echilibrului pe pământ. În acest interval, la 21 martie, sărbătorim și Ziua internațională a pădurilor. Ministerul Mediului îndeamnă la marcarea Lunii Pădurii, de către întreaga societate, prin participarea activă la lucrările de plantare.
Cunoscut la început ca „Sărbătoarea sădirii arborelui”, evenimentul își are rădăcinile în Statele Unite ale Americii. Inițiat în 1872, evenimentul a venit ca răspuns la nevoia de protejare a pădurilor grav afectate de o exploatare masivă în acea perioadă. A debutat cu o acțiune de mobilizare a populației pentru plantarea de arbori în locurile cele mai afectate de despăduririle apărute ca efect a luptei pentru colonizarea Vestului american. În România, acest eveniment a fost introdus în 1902 de către Spiru Haret – pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice.
Actualmente, pădurile acoperă mai puțin de 30% din suprafața terestră. Republica Moldova are o acoperire forestieră puțin peste 11%. Pădurea contribuie la bunăstarea fizică și spirituală a omului prin: producerea de oxigen, purificarea și retenția apei, protecția împotriva inundațiilor, împotriva eroziunii și a alunecărilor de teren, susținerea și protejarea biodiversității, producția de lemn, fibre, biomasă ș.a..
Din cauza tăierilor efectuate de om și a unor calamități naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile, astăzi există suprafețe întinse de păduri distruse. Efectele despăduririlor duc la: eroziunea solului și scăderea fertilității lui, inundații și alunecări de teren, creșterea concentrației de CO 2 în atmosferă și scăderea celei de oxigen, dispariția multor specii de plante și animale care populează pădurile, accentuarea efectelor schimbărilor climatice ș.a..
La inițiativa președintelui Republicii Moldova, Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva implementează Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032 (în continuare PNERP) și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2023-2027.
Scopul major al PNERP este asigurarea necesităților țării cu produse/servicii generate de păduri întru sporirea rezilienței la schimbările climatice pe termen lung prin conservarea și dezvoltarea resurselor forestiere naționale. În termeni de menținere și continuitate a pădurilor, PNERP va realiza activități extinse de plantare a arborilor/puieților și reabilitare/promovare a vegetației forestiere pe o suprafață de cel puțin 145 mii hectare pentru o perioadă de 10 ani. Aceste activități se vor desfășura atât pe terenuri noi (prin împădurire), cât și pe terenuri cu vegetație forestieră necorespunzătoare sau puternic degradată (prin reîmpădurire). Obiectivul principal este extinderea suprafețelor împădurite de la 11% la 15%. Astfel, PNERP a fost conceptualizat pentru a face față provocărilor de schimbări climatice, protecția ecosistemelor silvice și celor social-economice.