La 10 – 11 noiembrie, la Cimișlia s-a desfășurat Iarmarocul „Mioriță Laie – Bucălaie”, ediția II, informează Provincial.
Zeci de crescători de oi și capre din țară și-au prezentat animalele la iarmarocul de ovine și caprine. Potrivit autorităților din Cimișlia, au fost aduse cele mai bune rase rase, în special cele care dau mai mult lapte, carne şi lână.
Scopul acestui eveniment este promovarea și dezvoltarea creșterii ovinelor și caprinelor, promovarea produselor lactate, a turismului rural aferent și gastronomia specifică regiunii de sud a țării.
La iarmaroc au venit și oaspeți de peste hotare. Oaspeții din Bulgaria au pregătit carne de oi cu legume, iar cei Kazahstan au preparat pilaf. Cei veniți din Kârgâzstan au adus cu ei cumâs – o băutură preparată din lapte de iapă fermentat.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost premiați participanți la mai multe nominalizări: Cea mai bună oaie de rasă, cel mai bun berbec, cea mai bună capră de rasă, cel mai bun țap, cel mai mare câine ciobănesc, cea mai delicioasă brânză, cea mai delicioasă fiertură, cea mai delicioasă pastramă, cea mai rapidă jupuire, etc.
Iarmarocul a cuprins un program cultural artistic cu evoluarea mai multor ansambluri – atât din Cimișlia, cât și din alte localități din țară. Ansamblul etnofolcloric Plăieșii și Nicolaie Gribincea au încântat publicul cu un repertoriu muzical.
De menționat că, că la iarmaroc au participat delegații din mai multe țări ca: România, Italia, , Bulgaria, Ucraina, Letonia, Lituania, Turcia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan. Organizatorul fiind Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și caprine din Republica Moldova
Dina Roșca