Un drum nou va face legătura între satele Feşteliţa şi Marianca de Jos din raionul Ştefan Vodă.
Totodată, șoseaua va asigura şi conexiunea cu drumul naţional Chișinău – Căușeni, facilitând accesul direct al cetățenilor din zonă spre centrul raional și punctul de trecere a frontierei cu Ucraina, Palanca. Drumul a fost construit în cadrul unui proiect de dezvoltare regională și urmează să aducă beneficii unui număr de circa 34 de mii de cetățeni din sud-estul Republicii Moldova.
Proiectul, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de circa 19 mln. de lei și a vizat construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos – Ștefan Vodă, cu lungimea de 3,8 km, și interconectarea rețelei de drumuri locale cu drumul național R30, Chișinău – Căușeni – Ștefan Vodă – Ucraina.
Precizăm că proiectul “Construcția drumului intercomunitar Feștelița – Marianca de Jos – Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina” țintește unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 privind asigurarea accesului la servicii publice de calitate. Acesta a fost selectat în cadrul ultimului Concurs al propunerilor de proiecte, fiind ulterior inclus prin Hotărâre de Guvern în Documentul Unic de Program 2017-2020 și aprobat spre finanțare în 2017 din mijloacele Fondului Național pentu Dezvoltare Regională.
Investiția are drept obiectiv reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională și internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative.
Printre beneficiarii proiectului se numără 12500 de locuitori ai satelor partenere, populația raionului Ștefan Vodă (acces direct pentru circa 20 mii de locuitori), circa 1000 de întreprinderi agricole, 13 întreprinderi industriale, 60 de întreprinderi comerciale, oficiile medicilor de familie din satele Feștelița, Marianca de Jos și Alava, 20 de instituții publice, inclusiv gimnaziul și Școala de artă “Maria Bieșu” din satul Feștelița.
Dina Roșca