Cultura de căpșun trebuie înlocuită după o anumită perioadă de timp. Sunt două soluții pentru a readuce la viață această cultură profitabilă: fie înlocuiți plantele cu totul, fie îndepărtați planta mamă și lăsați stolonul în locul ei, întinerind astfel plantația, potrivit agrointel.ro.
Înlocuirea căpșunului se face după 4-5 ani, de regulă. Semnele care vă indică faptul că plantele trebuie schimbate sunt recolta mai mică de fructe, căpșuni mai mici, frunze – de asemenea, de mai mici dimensiuni, și tulpină lemnificată.
Nu doar înlocuirea plantelor este indicată, ci și schimbarea locației unde aveți cultura de căpșun, respectând rotația culturilor. Astfel, căpșunul se poate planta pe terenuri unde ați avut înainte culturi precum lucernă, trifoi, cartofi, varză, ceapă, usturoi sau fasole. Nu se recomandă plantarea căpșunului după cereale, mazăre, sfeclă sau roșii.
Ca și sezon de plantarea sau replantare a căpșunului, specialiștii recomandă toamna. Astfel, plantarea de toamna a căpşunului se face de obicei în perioada 1 septembrie-10 octombrie sau cel târziu 15 octombrie.
Dacă plantarea căpșunului se face după această dată apare riscul ca plantele să nu înrădăcineze până la venirea îngheţului şi astfel plantele să degere sau să fie „descălţate” primăvara, să se deshidrateze şi să moară.
Foarte important, devreme în primăvară, se verifică plantele de căpşuni dacă fenomenul de îngheţ-dezgheţ le-a împins cu rădăcina afară din sol. În acest caz fiecare plantă trebuie apăsată cu grijă cu rădăcina în sol astfel încât să nu se îndoaie rădăcinile şi să fie acoperite cu pământ până la nivelul coletului.
Plantarea de toamnă asigură producție în anul următor, iar dacă peste iarnă nu toate plantele supravițuiesc, în cazul culturilor pe suprafețe mici și nu numai, se poate completa cultura cu noi stoloni în primăvară pentru a scăpa de ”goluri”.