Merg la prășit cu pașaportul în buzunar. Prin această experiență trec, ani la rândul, locuitorii satului Palanca, din raionul Ștefan Vodă, care au pământuri după traseul Odesa-Reni.
Peste câteva luni sătenii vor putea ajunge mai ușor la destinație. Special pentru ei, în noul punct de trecere a frontierei de la Palanca, edificat cu sprijinul Uniunii Europene, este construit un post de control pietonal, potrivit unui comunicat al PNUD Moldova.
De condiții mai bune vor beneficia nu doar locuitorii din Palanca, dar și șoferii și pasagerii care traversează frontiera. Punctul de trecere, care va fi dat în exploatare până la finele anului curent, va asigura un control unic, efectuat de vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina.
Astfel, timpul de așteptare la hotar se va reduce considerabil, iar fluxurile de pasageri și mărfuri vor crește.
Nicolae Dudnicenco este agronom și are grijă de peste 140 de hectare de terenuri arendate de la oamenii din Palanca de către un agent economic. Mulți dintre proprietari sunt în vârstă și nu pot lucra pământul singuri, așa că dau în arendă terenul și primesc în schimb produse agricole. În acest an, agentul economic a plantat pe loturile lor floarea-soarelui, grâu, porumb etc. Pe timp de vară, Nicolae Dudnicenco trece de cel puțin două ori pe zi procedura de control la frontieră ca să ajungă la terenurile de care este responsabil.
Regula se aplică și șoferilor de tractoare sau combine, care fac lucrările agricole, precum și oamenilor angajați pentru culesul recoltei. Sătenii s-au obișnuit cu aceste controale, dar sunt nemulțumiți că, pentru a ajunge la punctul de trecere deschis pentru ei, au de parcurs circa șapte kilometri în plus, pe un drum plin de gropi.
El crede că problemele vor lua sfârșit odată cu inaugurarea noului punct de trecere a frontierei. „Controlul se va face o singură dată, iar asta înseamnă că vom putea trece mai ușor cu tehnica de care avem nevoie la prelucrarea pământului”, spune Nicolae Dudnicenco.
În timp ce oamenii care și-au dat parcelele în arendă au scăpat de grija prelucrării pământului, cei care dețin loturi mici trec prin adevărate provocări atunci când vin la semănat, la prășit sau la strânsul roadei. După ce actele lor sunt verificate de către polițiști și vameși, aceștia trec peste șoseaua Odesa-Reni, iar ulterior trebuie să traverseze un canal de irigare lat de vreo zece metri, pe un pod avariat.
Segmentul de autostradă Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 kilometri, în regiunea satului Palanca, a fost transmis Ucrainei prin Protocolul adiţional la Tratatul între Ucraina şi Republica Moldova, cu privire la frontiera de stat, semnat la 18 august 1999. În această zonă sunt situate peste 900 de hectare de terenuri care aparțin oamenilor din Palanca.
Primara localității, Larisa Voloh, afirmă că circa 400 de persoane din sat au nevoie de permise ca să ajungă la pământurile de după autostradă. Potrivit ei, problemele nu mai contenesc de ani buni. „Avem diferite provocări. De exemplu, într-o perioadă, dimineața se putea trece abia după ora 8:00, în timp ce pe timp de vară, lucrările în câmp încep mult mai devreme, chiar de la răsăritul soarelui”, explică ea.
În curând, oamenii din Palanca vor putea ajunge mai ușor la pământurile lor. La punctul de trecere Palanca este construit un post de control pietonal, destinat persoanelor care traversează frontiera pe jos sau pe bicicletă.
Potrivit lui Adrian Bejenaru, manager de proiect, specificul acestei localități a fost luat în calcul chiar de la demararea proiectării noului punct de trecere a frontierei. „Chiar de la etapa de inițiere a proiectului s-a ținut cont de necesitățile locuitorilor satului Palanca privind accesul la propietățile de peste traseul Odesa-Reni. Astfel, s-a decis că în viitorul punct comun de trecere a frontierei trebuie să existe un post de control pietonal, rezervat pentru ei”.
În noul punct de trecere a frontierei de stat, procedura de control va fi mult mai rapidă și va dura circa 7–8 minute. Accesul va fi mai ușor nu doar pentru pietoni, dar și pentru șoferi și pasageri.
Punctul de trecere a frontierei de stat de la Palanca, administrat în comun de către autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei, este construit din temelie cu ajutorul Uniunii Europene și al Guvernului Republicii Moldova și va fi dat în exploatare până la finele anului 2018. Construcția va ocupa un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă modernă, cu peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal din Republica Moldova și din Ucraina, spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor etc.
Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la hotarul de Sud-Est al Republicii Moldova, la aproximativ 150 kilometri de Chișinău.
Dina Roșca