Oamenii care locuiesc în localitățile din Lunca Prutului de Jos practică o veche îndeletnicire – pescuitul. Pentru ei reprezintă o sursă importantă de hrană, dar și un punct strategic de comercializare a peștelui proaspăt prins din Prut sau Dunăre.
Peștele la cuptor este o specialitate tradițională specifică satelor din lunca Prutului, iar localnicii păstrează rețeta de preparare și o transmit din generație în generație.
La Văleni, peștele la cuptor se face așa:
Pentru a prepara peștele la cuptor aveți nevoie de un pește proaspăt, sare, piper negru, pastă de ardei dulci, suc de roșii, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ulei. Cel mai indicat ar fi să folosiți pește de soi, cum ar fi crapul sau plătica.
Peștele proaspăt se curăță bine de solzi, intestine, urechi și alte resturi necomestibile. Acesta se spală în interior, cât și pe exterior, cu apă rece.
Doamna Maria Constantin din Văleni prepară peștele la cuptor. Toate fotografiile din acest articol au fost făcute de Roman Friptuleac la pensiunea „La Gura Cuptorului”.
Peștele uscat se sărează bine și se lasă să se odihnească pentru aproximativ 2-3 ore. Între timp, într-un vas adânc se adaugă ulei, pastă de ardei dulci, suc de roșii, boia de ardei dulci, boia de ardei iute și piper negru.
Peștele sărat se taie în bucăți mari, preferabil pe lungimea spatelui, și se tăvălește în compoziția din vas. Bucățile de pește condimentat se pun în tavă pe un pat format din ceapă crudă, gutui sau bețe de mărar, astfel nu se va lipi și va căpăta o aromă deosebită.
Tava se dă în cuptorul încins la 200 de grade Celsius pentru aproximativ o oră. Peștele copt se scoate pe un platou, se stropește cu suc de lămâie și verdeață proaspătă.
În rezultat iese o mâncare ușoară și sănătoasă, cu gust fin și aromă de mirodenii. Vă dorim poftă bună!
Sursa: luncaprutuluidejos.md
Fotografii realizate de Roman Friptuleac