Modalitatea de implicare a oamenilor în procesul decizional a fost abordată în cadrul a două ateliere de lucru, organizate de Oficiile Teritoriale de Informare ale Parlamentului (OTIP), cu reședința în municipiul Orhei și orașul Leova.
Studenți, elevi, tineri și maturi au discutat despre implicare în procesul decizional, s-au familiarizat cu activitatea parlamentară, au analizat etapele procesului legislativ, precum și au adresat întrebări deputatului Petru Știrbate.
De asemenea, participanții la cele două ateliere au aflat ce înseamnă democratie participativă și care sunt actorii actului decizional, cum ne putem implica în identificarea și soluționarea problemelor sociale, ce presupune o campanie de mobilizare comunitară și ce beneficii poate aduce ea comunității.
În rezultatul discuțiilor, au fost identificate propuneri pentru creșterea nivelului de implicare a cetățenilor în procesul decizional. Participanții au solicitat respectarea graficului audiențelor deputaților în teritoriu, informarea sistematică a oamenilor cu proiectele de acte legislative adoptate, precum și discutarea acestora după adoptare în I lectură.
Reprezentanții societății civile au reiterat necesitatea implicării mai active a organizațiilor neguvernamentale în procesul de înaintare a propunerilor la proiectele de acte legislative.
Evenimentele fac parte din șirul de acțiuni, organizate de Parlamentul Republicii Moldova în cadrul Zilelor Democrației. Amintim că vineri, 14 septembrie va fi organizată Ziua ușilor deschise în Legislativ. În această zi, vor avea loc mai multe activități pentru vizitatorii de diferite vârste.
Dina Roșca