Goji, supranumite și „Fructele tinereții”, ce provin din China, sunt populare peste hotare și adorate de vedete internaționale pentru beneficiile pe care le oferă, însă sunt mai puțin cunoscute în Moldova. Totuși, în ultimii ani ele devin tot mai apreciate de consumatori, astfel crește și numărul producătorilor de goji – susține Elena Teodor din satul Chirileni, raionul Ungheni, proprietară a unei plantații de goji de 6 hectare, informează Provincial.
„Mai sunt și alți producători mai mici și în satul vecin – Todirești, și-n raioanele din nord. La moment sunt 26 de producători de goji, aproximativ 30 de hectare pe tot teritoriul Moldovei”, explică Elena Teodor.
Lucrările de îngrijire a plantației de goji sunt efectuate de Elena Teodor și angajații temporari. „Copii nu sunt implicați, copii mai mult sunt plecați peste hotare, deoarece tineretul nu vrea să muncească la pământ”, a menționat Elena Teodor.
Producătorii de goji din Ungheni își vând fructele în rețelele de supermarket și în piețele locale. O bună parte din recolta de goji Elena Teodor o exportă în Polonia. „Fructele goji sunt un puternic anti-oxidant, ce îți curăță organismul de toxine. Moldovenii nu prea cumpără goji, deoarece nu le cunosc foarte bine. Încetul cu încetul noi promovăm aceste fructe lumea începe să le cunoască și le mai cumpără, dar peste hotare lumea cunoaște produsul mai bine, de aceea este mai simplu de comercializat și se vinde mai bine”, explică producătoarea.
Pentru a-și promova fructele, Elena Teodor a venit cu goji proaspete și procesate la târgul Summer Berry Fair, organizat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă și Fundația HEKS Moldova, la 22 iulie curent. Alături de goji, la târg, au fost comercializate circa 2 000 de kilograme de pomușoare: mure, zmeură, afine, aronie și altele.
Provincial.md precizează: Goji sunt folosite de mult timp în medicina tradiţională pentru îmbunătăţirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar şi pentru a ameliora simptomele de oboseală. Goji se remarcă prin conţinutul crescut de antioxidanţi, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenţă maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Aceşti antioxidanţi protejează organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala şi întăreşte capacitatea de protecţie a organismului în faţa agenţilor nocivi, scăzând astfel riscul de cancer, potrivit csid.ro.
De asemenea, cantitatea crescută de antioxidanţi din fructele de goji ajută la împiedicarea îmbătrânirii premature a pielii. Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi şi curăţă în profunzime porii. Vedetele sunt îndrăgostite de aceste fructe magice, Christina Aguilera, Gisele Bundchen şi Salma Hayek numărându-se printre celebrităţile care adoră să mănânce goji, dar care apelează la acestea şi pentru măşti cosmetice.
Ștefan Volnițchi, stagiar