Pe 23 și 24 iunie la Complexul etno-cultural Vatra, fiecare va avea posibilitatea să pășească în atmosfera Evului Mediu, să vadă îndeaproape expoziția de obiecte de tortură, atât de prezente în viața de acum 500 și mai bine de ani. Peste 20 de obiecte de tortură medievală vor fi expuse în Sala-Muzeu a Complexului Etno-Cultural Vatra, alături de o colecție inedită de obiecte medievale de luptă și drapele, informează Provincial.
Încă din cele mai vechi timpuri omul a încercat să-și facă dreptate, inventând diverse pedepse și metode de corecție pentru răufăcători, multe dintre ele fiind de neimaginat pentru zilele noastre. Societatea medievală era destul de pestriță din punct de vedere al ocupațiilor, al raporturilor dintre clase, iar modul de trai – limitat la nevoile cotidiene și de apărare a pământului pe care trăiau. În orice moment puteai cădea în tabăra inculpaților pentru că adevărul tot timpul a stat undeva, la mijloc, iar în ,,Epoca Întunericului” tăișul sabiei atârna tot timpul deasupra capului. Mincinoși, hoți, bețivi, certăreți, vrăjitoare, bârfitori, înalți funcționari, defăimători – sunt câteva din categoriile care trebuiau supuse supliciului în temnițe întunecoase sau în fața mulțimii – o mulțime dornică de aceste ,,spectacole macabre”, dar atât de pioasă în pragul bisericilor. Paradoxurile au existat dintotdeauna.
Cătușele, sicriul torturii, butucii de imobilizare, cântarul vrăjitoarei, vioara dizgrației, tronul, grătarul sunt doar unele ,,invenții” menite să aducă pe calea cea dreaptă sau a celor drepți pe cei nesupuși rigorilor timpului. Astăzi le putem vedea doar în sălile din muzee – evoluția mentalității umane având avantajele sale, iar pe 23 și 24 iunie vor fi expuse la Vatra.
NOTĂ: Bilete online pe www.afisha.md.Intrarea este gratis pentru copiii până la 12 ani. Toți vizitatorii care vor veni până la orele 11:00, vor intra pe teritoriul Complexului VATRA gratuit. Mai multe detalii la nr. 079551133, pe pagina de facebook și pe pagina oficială a evenimentului.
Dina Roșca