În perioada 23-29 octombrie, în Republica Moldova se desfășoară săptămâna internațională privind prevenirea intoxicațiilor cu plumb.
Sub genericul “Prevenirea expunerii la compușii de plumb” acțiunile organizate de Asociația Obștească EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național de Sănătate Publică, au drept scop sporirea gradului de conștientizare și promovarea acțiunilor pentru prevenirea efectelor nefaste asupra sănătății umane și a mediului ca urmare a expunerii la plumb.
În acest context, la Chișinău, a fost organizată o conferință în care s-a vorbit despre eforturile organismelor internaționale, la nivel mondial, de prevenire a intoxicațiilor cu plumb la copii și acțiunile de eliminare a substanței nominalizate din vopsele.
”În această perioadă, în întreaga lume sunt organizate concursuri artistice, evenimente publice, ateliere și conferințe științifice pentru a preveni intoxicațiile cu plumb la copii. Scopul activităților din această săptămână sunt de a sensibiliza populația cu privire la pericolele plumbului, în special plumbul din vopsele, de a atenționa asupra prevenirii intoxicațiilor cu plumb și de a identifica acțiuni suplimentare pentru interzicerea plumbului în vopsele”, a subliniat Svetlana Bolocan,
Totodată, în cadrul evenimentului a avut loc prezentarea prevederilor Legii deșeurilor, proiectului Legii substanțelor chimice, rezultatelor evaluării și consultărilor acțiunilor strategice de reducere și eliminare a plumbului din vopsele în Republica Moldova în perioada anilor 2018-2020 și a acțiunilor Alianței Globale, UN Environment (UNEP) și Organizației Mondiale de Sănătate.
Organizația Mondială a Sănătății a catalogat expunerea la plumb drept una din primele zece amenințări la adresa mediului la nivel global. Vopselele care conțin aditivi de plumb prezintă un risc de intoxicare, în special pentru copiii mici. Astfel, Conferința Internațională privind Managementul Substanțelor Chimice a adoptat Rezoluția II/4/B privind stabilirea unui parteneriat global pentru a promova eliminarea treptată a utilizării plumbului în vopsele.
În acest context, principalele mesaje în cadrul săptămânii internaționale privind prevenirea intoxicațiilor cu plumb confirmă că plumbul în vopsele este principala sursă de contaminare cu plumb, în special a copiilor, iar vopselele decorative (emailurile și vopselele anti-corozive) sunt principala sursă de expunere la contaminarea cu plumb și trebuie să fie obiectul acțiunilor prioritare.
Mihaela Conovali