Poetul şi ziaristul Vasile Spinei, om emerit, profesor universitar, şi-a lansat astăzi cel de-al unsprezecelea volum de poezie și al optulea de haiku (poeme în stil japonez) „Gardul de măceşi”, informează moldpres.md.
Volumul este prefaţat de profesorul Ion Codrescu de la Universitatea Ovidius din Constanţa, România, şi profesorul Jto Isao de la Universitatea Aichi, Japonia. Potrivit profesorului Jto Isao, Vasile Spinei prezintă în poemele sale frumuseţea lumii naturale, acea natură în care există diferite lucruri vii împreună şi care relaţionează între ele în mod organic, precum şi frumuseţea degajată în alăturarea acestora.
La rândul său, Ion Codrescu a constatat că Vasile Spinei are o axă orizontală care străbate spaţiul, de la casa părintească la cel mai îndepărtat punct de pe glob şi o axă verticală a timpului, care se suprapune pe toate evenimentele din viaţa sa şi care îi aduce aminte de casa părintească.
În alocuţiunea sa, Ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, a menţionat că în haiku trebuie să existe un cuvânt, care reprezintă natura, iar autorul volumului Vasile Spinei a adăugat că haiku este un poem, o stare în care tu te contopeşti cu natura.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că faptul că autorul a scris opt cărţi de haiku este o performanţă, mâna lui fiind foarte bine antrenată în acest gen. În context, scriitorul Ianoş Ţurcanu a subliniat că Vasile Spinei este cel mai bun autor de la noi de haiku, iar academicianul Mihai Cimpoi a amintit despre faptul că pe când era redactor-şef la ziarul „Viaţa Satului”, Vasile Spinei a editat nişte caiete de cultură antologice, aproape monografice.
Vasile Spinei s-a născut la 15 octombrie 1948 în satul Bădiceni, raionul Soroca. În anul 1971 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chişinău, Secția Ziaristică. A fost redactor-şef la ziarele „Tinerimea Moldovei”, „Dialog” şi ”Viaţa Satului”, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1998-2001), vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, preşedinte al Centrului de promovare a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie „Acces-INFO”.
A debutat editorial în anul 1975 cu cartea de proză „Credinţă”, iar în anul 1993 – cu volumul de poezii „Teamă de semn rău”, urmat de cărţile „Scut de zăpadă”, „Surâsul călugărului”, „Nu-mă-uita”, „Blândeţea tăcerii” ş.a. În 2000 a fost inclus în antologia „Haiku Internaţional”, apărută la Londra, Anglia. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.
Dina Roșca