Fagurii de miere sunt cel mai natural produs al stupului, nefiind supuși niciunui fel de prelucrare. Se folosesc de sute de ani în tratarea sinuzitei, rinitei, amigdalitei, tusei convulsive, în astenii și anemii, dar și pentru boli de stomac.
Fagurele cu miere e un amestec de mai multe produse apicole: miere, polen, propolis și ceară. Este apreciat atât ca aliment cât și ca remediu. Cel mai adesea, fagurii sunt folosiți la tratarea afecțiunilor căilor respiratorii, dar și în astenii, anemii, alergii, boli de stomac. Ajută la curățarea dinților de tartru, la reglarea metabolismului și la întărirea imunității. Fagurii, mestecați cu atenție, sunt de ajutor celor care suferă de parodontită și de sângerare gingivală.
Întăreşte sistemul imunitar
Fagurele de miere combate carenţele de vitamine şi minerale din organism. Pentru întărirea imunității, se recomandă mestecarea unei bucăţi de fagure în fiecare zi, câte 15- 30 de minute, o lună. Cura trebuie să aibe loc în special primăvara şi toamna.
Excelent pentru copii
Datorită dulceţii sale, fagurele de miere uşor de consumat chiar şi de către copii. Mestecarea unei bucăţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, le va întări organismul, iar acesta va face faţă mai uşor provocărilor de sezon – răceli, gripe. Pentru consumul zilnic, se recomandă 50 g de fagure.
Vindecă răcelile
În caz de răceli, suferindul trebuie să mestece 100 g de fagure în fiecare zi, până simptomele se ameliorează. Fagurele conţine vitamine care combat răceala şi reduc inflamaţiile de la nivelul gâtului.
Tratează bolile de stomac
Cei care suferă de gastrită sau tulburări digestive pot să încerce un tratament naturist pe bază de fagure de miere. E recomandat să mestece zilnic o bucată de fagure şi să înghită ceara rezultată. Aceasta va acţiona ca un pansament digestiv şi va reduce senzaţia de arsură.
Curăţă cavitatea bucală
Mestecarea fagurelui este bun pentru împiedicarea sângerărilor gingivale și pentru curățarea dinților. Se mestecă o bucată de fagure de mai multe ori pe zi, una sau două săptămâni la rând. Ceara nu se înghite. Se clăteşte apoi gura cu ceai de muşeţel călduţ.
Cicatrizează rănile
Rănile infectate se pot vindeca mai repede cu ceara din fagurele de miere. Se mestecă fagurele, se colectează cearea și se modelează. Se ia o cantitate variabilă de ceară, în funcție de mărimea rănii, se încălzește pe o lingură de metal ținută deasupra flăcării. Ceara călduță se aplică pe rană, ca atare sau fixată pe un pansament, și se lasă preț de câteva ore sau peste noapte, având grijă ca locul afectat să fie bandajat cu atenție. Se repetă procedeul înlocuind ceara, până ce aceasta „trage“ tot puroiul.
Bine de ştiut!
Fagurele este contraindicat persoanelor care sunt alergice la produsele apicole.
sursa: clickpentrufemei.ro