„Sub cer străin” este genericul unei expoziţii în memoria victimelor regimului comunist, care a fost inaugurată astăzi la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi (USARB) de către Ambasada Lituaniei în R. Moldova, informează moldpres.md.
Expoziția cuprinde 20 de standuri, cu fotografii şi documente, ce se referă la perioada deportărilor regimului totalitar sovietic în anii 1940-1958 și ilustrează condițiile din lagărele sovietice în care s-au pomenit mii de lituanieni în perioada de referinţă.
Rimantas Latakas, ambasadorul Lituaniei la Chişinău, a povestit în cadrul inaugurării expoziției despre crimele comise în țara sa de regimul sovietic de ocupație. „În lagăre au murit între 20 și 25 mii de oameni, iar deportările au ucis în total 28 mii de lituanieni. Fiecare al treilea deținut a murit torturat sau de foame, fiecare al treilea locuitor al țării a fost victima terorii comuniste în perioada 1940-1950, iar 400 mii de oameni au fugit din Lituania de teroarea comunistă”, a declarat diplomatul lituanian.
Gheorghe Neagu, prorectorul Universităţii „A. Russo”, a mulțumit Ambasadei Lituaniei pentru colaborarea pe care o menţine cu instituţia din Bălți și a menționat că asemenea expoziții sunt importante în procesul educațional al studenților.
La rândul lor, alţi participanţi la eveniment s-au referit la consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov care, în rezultatul anexării forțate la URSS, a dus la instaurarea regimului de ocupație sovietică, proces urmat de represiuni și foamete organizată. „În acest sens, R. Moldova și Lituania au avut probleme comune”, a accentuat Lidia Pădureac, şef de catedră la instituţia bălţeană.
Ambasada Lituaniei în R. Moldova a organizat mai multe activităţi la Universitatea de Stat „A. Russo”, iar şapte ani în urmă a contribuit la deschiderea Punctului de informare al NATO în cadrul Bibliotecii Științifice a instituţiei. Expoziția „Sub cer străin” va fi deschisă pentru vizitatori până la 20 noiembrie.
Dina Roșca