”Donează pentru orașul tău – Călărași!”, iată apelul făcut de autoritățile călărășeni către cei stabiliți cu traiul în străinătate sau care muncesc acolo. ”Hai cu toţii să oferim copiilor noştri un spaţiu de agrement sănătos, unde-şi vor petrece plăcerea copilăriei”, se adresează oficialitățile către băștinași, împrăștiați peste tot în lume.
Reacțiile nu au întîrziat să apară. Sînt și pozitive, dar și negative. În timp ce unii spun că este o idee bună și o inițiativă frumoasă, alții vin cu replici mai tăioase, scrie expresul.com.
Aveți tupeul să mai cereți?
”Oamenii aleargă de dimineață pînă seara să cîștige un ban ca să poată trăi și să trimită și la familie acasă un ajutor, da voi cereți bani pentru parc…?!”, scrie pe Facebook Nicolai Gavriliță. Stella Sili îl completează: ”Să contribuim? Ai noștri pleacă, lăsînd fețele dulci ale copiilor acasă și voi aveți tupeul să mai cereți contribuție?”. ”Să cedeze îndemnizațiile lor consilierii la sfîrșit de mandat și parcul va fi gata”, vine cu o replică și Ana Garabagiu.
Răspunsuri de la primărie
”Acest apel a fost făcut pentru cetățenii orașului care înțeleg ce înseamnă donații. Ai posibilitate – donezi, nu ai – nimeni nimic nu-ți reproșează, te simți sărac – ai tot dreptul”, a explicat Ion Badașcă, specialist în reglementarea regimului funciar la primăria Călărași.
Tot el a răspuns și la întrebarea altui internaut călărășean, Nicolae Ambrosi, dacă există un plan sau o schiță, cum va arăta scuarul: ”Pe banii donați sperăm să reabilităm pavajul din scuar, iar primăria deja lucrează asupra unui proiect pentru construcția uni teren de sport și a unui teren de joacă pentru copii în scuar”.
Potrivit calculelor făcute de specialiști, pentru reabilitarea pavajului ar fi nevoie de 300-400 mii de lei.
”Sînt contrariat de atitudinea și reacțiile călărășenilor noștri. Cei aflați peste hotare, pur și simplu, nu cunosc care este situația reală la noi, nu cunosc posibilitățile noastre și ale primăriei în general. Ei compară cu ce este în Europa. Această inițiativă este doar un mic pas spre modernizarea orașului nostru, este un pas spre un trai cît de cît mai decent pentru copiii noștri”, a mai spus Ion Badașcă.
Sugestii
”Personal, am înțeles acest apel ca o idee, nu ca o obligațiune. Ajută cel ce dorește”, a menționat pe aceeași rețea de socializare Alesea Ceban. Iar Natalia Ciubotaru a venit cu o propunere: ”Haideți, mai întii, să rugăm inițiatorii proiectului să ofere mai multă informație despre acesta. Să vedem poze cu ce este acum și o descriere cît mai detaliată despre ce se dorește a fi. Trebuie să descrieți cît mai exact de cîte scaune e nevoie, cum va arăta terenul de joacă, ce alte renovări se doresc. Sînt sigură că diaspora vrea să ajute, dar trebuie să lucrați un pic în a pregăti un plan și un buget foarte clar”.