În cadrul şedinţei de totalizare a activităţii IMSP „Centrul de sănătate Ştefan-Vodă” pentru anul 2014 s-au prezentat cei mai relevanţi indicatori de activitate ai instituţiei pentru anii 2013/2014 din raportul analitic.
Astfel, pe parcursul anului 2014 IMSP „Centrul de Sănătate Ștefan-Vodă” a deservit populaţia raionului în număr de 42084 persoane, inclusiv 9133 copii, 25210 persoane apte de muncă, 7749 pensionari. A scăzut cu 195 persoane numărul persoanelor asigurate, relatează stefan-voda.md.
Medicina primară în fiecare an caută noi metode şi posibilităţi de a amplifica volumul de servicii acordate, de a aduce serviciul medical mai aproape de pacient. În 2014 cu 200 s-a majorat numărul pacienților deserviți, constituind 132869 vizite, inclusiv vizite cu scop profilactic 49638, sau 37,7 procente. În anul 2014 medicina primară a acordat o atenție deosebită măsurilor de profilaxie, în special ce ține de cancer, tuberculoză, hipertensiune arterială, diabet zaharat. Astfel, au fost examinați profilactic 27103 persoane. În urma examinărilor profilactice au fost depistați cu suspecţie la diabet zaharat 515 persoane, hipertensiune arterială – 386, patologii oncologice – 17, tensiune oculară sporită – 12, patologii la glanda mamară -18. În total în urma examenului profilactic au fost confirmate 704 maladii.
Totodată în 2014 s-au născut 485 copii. Este în scădere ponderea copiilor la alimentație naturală. S-au înregistrat 563 cazuri de îmbolnăvire la copii (2013 – 600 cazuri). Sunt în creștere anemiile (de la 72 la 98 cazuri), malnutrițiile (de la 11 la 13 cazuri), bolile infecțioase și parazitare (de la 26 la 30 cazuri), ce indică la situaţia socială nefavorabilă în care se educă copiii. Doar 21,0 procente femei s-au folosit de concediu de maternitate, situaţia denotă angajarea redusă în genere a femeilor şi bărbaţilor în câmpul muncii şi inexistenţa surselor proprii de venit pentru sine şi pentru viitorul copiilor.
De la 27 la 35 a crescut numărul cazurilor înregistrate de tuberculoză, cele mai multe fiind înregistrate în localitățile Purcari (6), Feşteliţa (5), Slobozia (6). Au fost depistaţi 6 copii cu tuberculoză, inclusiv 4 la Purcari, câte un caz în Feşteliţa şi Slobozia. 26 pacienţi sunt din grupa social vulnerabilă. Au decedat doi pacienţi, unul, locuitor al s. Răscăeții, a refuzat timp îndelungat spitalizarea și tratamentul.
Mortalitatea generală s-a majorat de la 505 cazuri în 2013 la 543, inclusiv la domiciliu – 429. Primele trei locuri revin patologiei cardiovasculare, tumorilor maligne, traumelor. Un indice alarmant este mortalitatea prin suicid – de la 9 la 14 cazuri (câte două cazuri în localitățile Ștefan-Vodă, Tudora, Popeasca, Cioburciu și câte un caz în Volintiri, Slobozia, Copceac, Ștefănești, Brezoaia, Semionovca) și accident rutier – de la 5 la 10 cazuri. În vârstă aptă de muncă s-au înregistrat 148 decese.
Baza tehnico-materială a MPS „Centrul de sănătate Ștefan-Vodă” este relativ satisfăcătoare. Pe parcursul anului în 10 instituții medicale au fost efectuate lucrări pentru consolidarea bazei tehnico-materiale: în total au fost valorificate 2.291.418 lei, inclusiv utilaj medical – 672800 lei, tehnic – 386015 lei.
În 2014 a fost implementat multaşteptatul sistem informațional automatizat în asistența medicală primară. Ministerul Sănătății a repartizat instituţiei 25 calculatoare. Centrul de sănătate a depăşit etapa de implementare, care a decurs anevoios deoarece lucrătorii medicali nu cunoşteau calculatorul. Dar există o problemă: introducerea datelor în sistem ia foarte mult timp şi lucrătorii medicali fac lucru dublu – înregistrarea în fişa medicală şi în sistemul informaţional, seara, după orele de lucru.
Problema prioritară în medicina de familie rămâne a fi asigurarea cu cadre, statele de personal fiind completate cu medici de familie la 73,8 procente, cu asistente medicale – la 76 procente. Nu sunt asigurate cu medici de familie localitățile Palanca, Răscăeţii Noi, Feşteliţa, Semionovca, Brezoaia, Alava, Lazo, Marianca. Insuficient este asigurat cu medici de familie OMF Ciobruciu, Popeasca, Ermoclia, Slobozia, Purcari, cu asistente medicale – Ştefan-Vodă, Volintiri. Nu dispunem de medic radiolog, pediatru, psihiatru.
O altă problemă este inaccesibilitatea cetăţenilor la tratament – la nivelul medicului de familie cetăţenii au accesibilitate la examinare, referitor tratamentului medicul de familie are posibilitate de a trata un număr redus de maladii. Astfel, medicul de familie rămâne unul la unul cu pacienţii care având reţeta în mână, n-au surse financiare de a o materializa.
Migraţia intensă a populaţiei, incultura sanitară, sărăcia cu incapacitatea financiară pentru îngrijiri de sănătate reduc substanţial succesul în activitate a medicului de familie. Necesitatea acoperirii, inclusiv a lipsei specialiştilor şi locurilor reduse din spitalul raional, staţionează pacientul în rânduri interminabile la uşa medicilor de familie, care, de fapt, şi aşa sunt în număr insuficient.
Probleme în asistența medicală primară sunt foarte multe. Succesul depinde de capacitatea medicului de familie de a comunica cu cetăţenii, de capacitatea managerială de a organiza o asistenţă medicală calitativă și accesibilă. Ne străduim la o deservire echitabilă pentru localităţile cu şi fără medici de familie, dar e destul de complicat…
În dezbateri medicii s-au referit la necesitatea atragerii urgente a medicilor tineri, cel mai tânăr medic angajat are stagiu de muncă 15 ani, 24 procente din medici sunt de vârstă pensionară. S-a menţionat problema deosebit de gravă referitor condiţiilor de îngrijire a copiilor de vârstă fragedă în multe familii – insalubritate, lipsa surselor financiare pentru întreţinere, neglijenţă din partea părinţilor, lăsarea copiilor fără supraveghere, migraţia, etc. Și în acest context – insuficienţa locurilor pentru plasament pentru aceşti copii sau chiar refuzul părinţilor la plasare. S-a atras atenţia la nivelul excesiv de folosire a alcoolului de către populaţie, inclusiv producerea lui ilicită, la preţul şi calitatea produselor alimentare. S-a atras atenţia la datoriile formate în 2014, s-au trasat măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă în unele instituţii ale centrului de sănătate.
La realizarea acestor măsuri IMSP „Centrul medicilor de familie Ștefan-Vodă” mizează mult la suportul Conducerii raionului, Consiliului raional care permanent a susținut instituția.
Dina Roşca