Seceta de anul acesta a tăiat şi din gustul merelor. Tone de fructe au căzut la pămînt în acest an după ce temperaturile extrem de înalte de afară au uscat o parte din crengi iar cea mai mare parte din rod s-a pomenit la pămînt. În raionul Căuşeni cultivatorii spun că mai bine de 30% din producţie va fi strivită de roţile tractoaelor, asta pentru că în lipsa ploilor fructele sunt în stare de putrefactive, relatează studio-l.md.
Mihail Panţa are o livadă întinsă pe o suprafaţă de 50 de hectare în satul Fîrlădeni raionul Căuşeni Se poate mândri cu o recoltă de peste 120 de quintale la hectar. Roada e bună spune fermierul însă temperaturile extrem de înalte din acest an au scuturat mai mult de jumătate din fructe la pămînt. Tone de mere stricate au format un covor la tulpina copacului, iar mai puţin de jumătate au rămas pe ramuri. Cu lacrimi în ochi fermierul se uită la producţia care în acest an se putrezeşte calculînd cheltuielile investite în livadă. Pentru a-şi recupera pierderile fermierul spune că în acest an costul pentru un kg de mere nu ar trebui să fie mai mici decît 3 lei, asta în timp ce fabrica de conserve oferă 2 lei şi 25 de bani.
În aceeaşi situaţie sunt toţi producătorii de mere din raionul Căuşeni. Temperaturile înalte şi lipsa precipitaţiilor a făcut ca fiecare fruct să fie stricat. In disperare de cauza, proprietarii livezilor apelează la micile fabrici care transforma fructele in suc.
Raionul Căuşeni cultivă mere pe o suprafaţă de 624 de hectare, potrivit direcţiei Agricultură şi alimentaţie a rionului Căuşeni pînă în prezent merele au fost recoltate de pe o suprafaţă de 166 de hectare, în volum total de 1251 de tone. Roada medie la hectar în 2015 constituind 7,54 de tone.
*Poză simbol