Potrivit ACED, forumul s-a axat pe practicile de producere și procesare a prunelor în Republica Moldova și în special în raioanele din centrul țării, pe experiența de producere și procesare a prunelor în Germania și Serbia, și rezultatele vizitelor de studiu organizate de Proiectul ACED pentru producătorii moldoveni în cele două țări. Consultanții naționali și specialiștii ACED au prezentat o serie de tehnologii avansate și particularitățile uscării și congelării prunelor, precum și echipamentele utilizate la aceste operațiuni.
Cu scopul de a facilita vânzările și mai ales exporturile, specialistul ACED responsabil de măsurile sanitare și fitosanitare, Dr. Andrei Cumpanici, a explicat cerințele de calitate pentru prunele proaspete și deshidratate, care urmează a fi livrate atât pe piața autohtonă, cât și pe piețele externe. În cadrul forumului au fost expuse principalele soiuri de prune care sunt produse în Moldova; participanții la eveniment au avut posibilitatea să compare calitățile gustative ale acestora.
Oleg Stiopca, specialistul ACED pentru instruire și unul dintre organizatorii forumului, a menționat, de asemenea, importanța conectării livezilor din zonele unde MCC a reabilitat sistemele centralizate de irigare la conductele cu apă pentru irigare. ”Guvernul Statelor Unite, prin revitalizarea acestor sisteme, a aprins din nou speranța că fermierii moldoveni vor putea produce recolte calitative și în volumele solicitate de consumatori,” a declarat Dl Stiopca.
Toți participanții la forum au primit gratis un set de materiale de instruire și manualele tehnologice “Producerea prunelor”, “Producerea merelor”, Producerea cireșelor”, elaborate de Proiectul ACED.
Partea teoretică a forumului a fost urmată de vizita la o companie din Nisporeni ce practica tehnologii avansate lauscarea fructelor, unde participanții au urmărit în practicăprocesul de uscare a prunelor și au antrenat proprietarulafacerii într-o sesiune de întrebări-răspunsuri privindafacerea cu fructe uscate. În prezent în RepublicaMoldova funcționează circa 60 de secții de uscare afructelor, majoritatea dintre ele fiind preocupate deuscarea primară a prunelor. Cea mai răspândită metodăde uscare în Moldova este metoda convectivă de uscareîn tuneluri, productivitatea acestora variind de la 2 la 15tone de materie prima pe zi.
Datele statistice oficiale mai arată că suprafața totală alivezilor cu prune a fost, în anul trecut, de 18,800 dehectare, dintre care suprafața pe rod a fost de 15,500 dehectare. Termenul de exploatare a unei plantații de pruneste de 20-25 de ani.
Cei mai mari producători de prune în lume sunt, potrivitdatelor statistice ale FAO pentru anul 2014, China (6.1mln tone), Serbia (peste 738 mii tone) și România (peste512 mii tone), urmate de Chile (306 mii) și Turcia (305mii).