Lideri ai românilor din Albania, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova s-au numărat printre laureații primei ediții a Galei premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice, desfășurată pe 7 decembrie la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, se anunță pe site-ul Primăriei Cahul.
Au fost premiate personalități culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ din comunitățile române și din vecinătate, vârfuri ale comunităților române și din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania și Macedonia, lideri de asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților române și din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.
Unii dintre ei au solicitat autorităților române sprijinirea în continuare a eforturilor de păstrare a identității lingvistice și culturale a comunităților de români din țările din jurul României, cele mai multe confruntate cu un dur proces de deznaționalizare.
Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni.
Printre premianți au figurat personalități din Republica Moldova precum: Anatol Ursu și Irina Guțu — Mișcarea Tinerii Moldovei și Nicolae Dandiș — primar la Cahul.
Printre liderii premiați ai comunităților românești din Ucraina se numără Anatol Popescu — președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”; Victor Popescu — coordonator, director artistic al ansamblului “Dor basarabean” din Utkonosovka, raionul Ismail; Zinaida Pinteac — președinte Asociația Creștin — Democrată din Frumușica Veche, raionul Staroselie; Nicolae Moșu — președinte Asociația Valul lui Traian, raionul Tatarbunar; Vasile Tărâțeanu — poet; Liza Pricop — Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei și Eugen Pătraș.
„Dumneavoastră sunteți mai mult decât un grup de oameni, sunteți mai mult decât o comunitate distinctă, sunteți o parte a României. Cunoaștem toată străduința voastră de a păstra vie limba română, tradițiile și obiceiurile strămoșești, credința. Ele sunt drepturile pe care le aveți ca oameni, recunoscute de dreptul internațional. Sunteți o parte a poporului român”, se menționează în mesajul președintelui ICR, Radu Boroianu, transmis de secretarul general adjunct al ICR, Cristina Liberis.
În foaierul TNB, au fost expuse fotografii ilustrând viața românilor din comunitățile istorice, iar imagini similare (foto și video) au rulat și pe parcursul decernării premiilor. Totodată, au fost prezentate și o serie de piese vestimentare din colecția “Fustițe tricolor”, designer Nicoleta Sergentu (Republica Moldova), și din colecția “Borangic”, designer Alina Mărgulescu (România).
Aflată sub patronajul președintelui ICR, Radu Boroianu, gala a fost organizată de ICR, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română. Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Afacerilor Externe).
În marja evenimentului liderii comunităților românești prezenți la București s-au întâlnit cu ministrul delegat pentru românii de pretrutindeni, Dan Stoenescu, căruia i-au solicitat debirocratizarea și transparența programelor de finanțare și acordarea cetățeniei române pentru etnicii români care nu se încadrează în actuala lege privind cetățenia. A fost abordată inclusiv relația organizațiilor cu personalul diplomatic din anumite spații care face mai mult rău decât bine comunităților românești din statele repective.
Dina Roșca