În perioada 19 octombrie – 19 noiembrie anul curent, Primăria oraşului Ungheni lansează Campania ecologică de toamnă „Îmi iubesc Ungheniul curat”. Această campanie presupune o amplă acţiune de curăţenie a domeniului public şi privat, în toate cartierele oraşului Ungheni, se anunţă într-un comunicat de presă publicat pe site-ul primăriei.
Având în vedere că vine sezonul rece şi în această perioadă foarte mulţi ungheneni de la case, dar şi de la blocuri, se pregătesc pentru iarnă, administraţia publică locală a hotărît să să înceapă luna curăţeniei de toamnă pe 19 octombrie. Pînă la data de 19 noiembrie se vor efectua următoarele operaţiuni specifice de salubrizare: măturat mecanizat, măturat manual, întreţinere şi greblat zone verzi, plantare de arbori, curăţarea terenurilor de frunze şi crengi, degajarea terenurilor de corpuri străine.
În cadrul acestei campanii se face apel către toţi unghenenii, persoane fizice şi juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituţii publice şi de învăţământ) să contribuie la realizarea curăţeniei în oraş, prin luarea de măsuri care să ducă la curăţarea spaţiilor din perimetrul imobilelor de locuit şi a celor cu altă destinaţie. Este interzisă adunarea deşeurilor în grămezi lîngă punctele de colectare, sau de-a lungul străzilor. Acestea sunt împăştiate de vînt şi crează un aspect inestetic. De asemenea, este strict interzisă arderea grămezilor de frunze şi crengi.
„Toţi unghenenii trebuie să înţeleagă că doar împreună putem avea un oraş curat pe care să-l lăsăm moştenire copiilor noştri. Îi invit pe toţi locuitorii oraşului Ungheni la un efort comun, deoarece doar împreună putem schimba faţa oraşului”, a declarat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.
Campania „Îmi iubesc Ungheniul curat” are ca obiectiv de bază implicarea tinerilor şi a copiilor în activităţi de întreţinere a mediului înconjurător, pentru a le dezvolta sentimentul responsabilităţii faţă de mediu. Tinerii, dar şi adulţii, sunt încurajaţi să participe la acţiunile de salubrizare în calitate de voluntari. De asemenea, se va pune accentul pe sensibilizarea şi responsabilizarea întregii comunităţi cu privire la importanţa reciclării materialelor. În acest scop, în instituţiile de învăţământ, va fi organizat concursul „Tu reciclezi, noi îţi dăm un copăcel”. Astfel, pentru colectarea petului şi a hîrtiei, şcoala va primi copaci pentru a fi plantaţi pe terenul adiacent. Instituţia care va colecta cele mai multe materiale reciclabile va fi premiată.
La data de 31 octombrie va avea loc tradiţionala zi „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, care presupune sădirea arborilor în zonele verzi din oraşul Ungheni care necesită împădurite.
Dina Roşca