Primăria orașului Ialoveni și Asociația Băștinașilor din Ialoveni au organizat o întâlnire cu migranții reveniți acasă, la care au participat peste 50 de migranţi. Acesta este primul eveniment organizat de cele 40 localități partenere ale proiectului Migrație și dezvoltare locală (MiDL) cu ocazia Zilelor Diasporei. Proiectul este finanțat de Guvernul Elveţiei și implementat de PNUD Moldova, potrivit unui comunicat de presă.
Migranții reveniți acasă și-au dat întâlnire în inima orașului natal, la sensul giratoriu central din Ialoveni, unde, împreună cu echipa primăriei, s-au prins într-o horă a ialovenenilor de pretutindeni. Amenajarea cu flori a landșaftului de la sensul giratoriu este unul dintre cele 15 proiecte realizate de Asociația de băștinași în parteneriat cu primăria pe parcursul primului an de cooperare a acestor două instituții.
„Mulți băștinași se află geografic departe de casă, dar mereu cu gândul alături, iar în cazul orașului Ialoveni alături și cu fapta. Primăria și Asociația Băștinașilor sunt în contact permanent cu ialovenenii din diasporă. Doar în primul an am reușit împreună cu ialovenenii plecați să desfăşurăm multe acțiuni, și, cel mai important, să achiziţionăm un autoturn foarte necesar orașului”, spune Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni.
Evenimentul simbolic a fost urmat de ședința Asociației băștinașilor plecați din orașul Ialoveni. Cei prezenți au analizat rezultatele obținute, au discutat și aprobat planul de lucru pentru anul următor. Ceea ce și-au propus împreună este să amenajeze un parc, să organizeze o tabără de vară pentru copiii migranților și ai celor care locuiesc în orașul Ialoveni, să desfășoare acțiuni caritabile, să susțină cu burse elevii eminenți din oraș ş.a.
„Organizarea Zilelor Diasporei a devenit o tradiție în Ialoveni – un motiv să atragem tot mai mulți băștinași în dezvoltarea orașului. Este îmbucurător faptul că implicarea băștinașilor este molipsitoare, astfel că și copiii lor țin foarte mult la oraș și revin cu drag pentru a petrece vacanța aici”, spune Tatiana Vrajmaș, președinta Asociației băștinașilor plecați din orașul Ialoveni.
Mai mulți băștinași s-au arătat încântați de posibilitatea de a se implica în dezvoltarea orașului natal.
„Este foarte frumos că cetățenii deja se adună în jurul unor proiecte concrete implementate transparent, care, cu adevărat, vin să schimbe viața oamenilor din comunitate”, a spus Ghenadie Balaur, stabilit în Canada. El, împreună cu fratele său Igor, au demarat unele proiecte în domeniul sportului, donând echipamente pentru lupte libere.
Pe parcursul lunii august, primăriile partenere MiDL au planificat diverse activități menite să informeze și să atragă migranții în dezvoltarea serviciilor pentru copii și persoane în etate, dezvoltarea infrastructurii locale, deschiderea de afaceri cu investiții ale migranților etc. Aceste evenimente sunt posibile grație cooperării cu autoritățile locale și implicării celor 25 de Asociații de băștinași create în anul 2016 cu suportul PNUD Moldova și susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Alte 15 asociaţii de băştinaşi urmează a fi create în noile localităţi partenere în etapa a II-a proiectului MiDL.
„Este important că primarii din cele 25 localități partenere MiDL au înțeles rolul și potențialul implicării migranților în dezvoltarea locală și au știut să creeze poduri de încredere și cooperare, care au rezultat în schimbări simțite la nivel local”, spune Olesea Cazacu, managera proiectului MiDL.
Accesează aici calendarul cu activitățile dedicate diasporei organizate în localităţi în luna august, precum și datele de contact ale persoanelor responsabile la nivel local.