Miercuri, în orașul Cimișlia are loc workshopul regional: “Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova”din cadrul proiectului ” Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova”.
Workshopul a fost deschis de către Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, după care a urmat Liliana Lucaciu, Expert cheie, România, care a vorbit invitaților despre necesitatea datelor statistice.
La eveniment participă instituții responsabile pentru politici publice la nivel regional, raional și local: ADR Sud, reprezentanți ai Consiliilor Raionale din Regiunea Sud, reprezentanți ai Universității de Stat din Cahul și ONG “Contact- Cahul”.
Obiectivul workshopului este de a iniția comunicarea între utilizatori și producători, oferind primele răspunsuri la întrebarea: “Care sunt nevoile utilizatorilor?” și “Cum pot fi ele satisfăcute de către producători?”, “Cum ar putea fi optimizată utilizarea datelor statistice și administrative?”
În cadrul workshopului s-a vorbit despre necesitatea implicării în dialog a utilizatorilor și a producătorilor. Sorin Maxim, director general al ADR Vest România a relatat despre regiunile învățate și modul de utilizare optimă a statisticii regionale.
La fel, expertul francez JeanPaul Blandinieres a prezentat exemple practice referitoare la modul în care utilizatorii ar putea folosi cel mai eficient statisticii disponibile. Nu în ultimul rând, Tatiana Aramă, șef Secție planificare strategică și programare în cadrul ADR Sud, a vorbit despre experiența Agenției în domeniul planificării strategice și provocările privind utilizarea Statisticii agriculturii.
Obiectivul proiectului: “Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova” este de a sprijini Republica Moldova în promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, cu acent pe dezvoltarea politicii, cadrul legal și instituțional pentru o dezvoltare eficientă a regiunilor de dezvoltare prin:
- Îmbunătățirea statisticilor regionale, astfel încât acestea să fie fiabile, obiective, exacte și în conformitate cu standardele Europene;
- Validarea capacității organismelor relevante de a produce, difuza și utiliza continuu și eficient statisticile regionale;
- Îmbunătățirea sistemului și surselor pentru elaborarea conturilor regionale.
Proiectul a demarat la 10 noiembrie 2014 cu o durată de 24 luni consecutive. El este finanțat de către Uniunea Europeană, cu un buget de 2 mln. euro, implementat de GFA Consulting Group (GFA Germania)- lider de consorțiu și DevStat (Spania), AAM (Ungaria) și Oficiul de Statistică din Republica Slovacia (OSRS).
Dina Roşca