Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, și directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, au inaugurat joi, 24 septembrie 2015, grădinița ”Andrieș” din orașul Ungheni. Instituția de învățământ preșcolar a fost reabilitată prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, în valoare totală de 20 mil. Euro.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca a declarat: ”România va sprijini întotdeauna Republica Moldova, iar interesul nostru comun este ca banii contribuabililor români să ajungă la destinație, să aducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană și de standardele europene de bunăstare și calitate a vieții.”
În acest context, directorul FISM, Mircea Eșanu, a apreciat calitatea programului, declarând că, până la finalul acestui an, lucrările demarate pentru reabilitarea instituțiilor cuprinse în proiect vor fi finalizate, astfel încât copiii din Republica Moldova să beneficieze de condiții cât mai bune, de condiții europene.
La eveniment au mai participat primarul orașului Ungheni, conducerea grădiniței și cadre didactice, oficialități locale și reprezentanți ai părinților ai căror copii frecventează această grădiniță.
Cu acest prilej, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a oferit ambasadorului român diploma de excelență ”în semn de gratitudine, apreciere și prețuire a meritelor deosebite și a implicării în implementarea cu succes a Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova și pentru contribuția remarcabilă la modernizarea grădinițelor din orașul Ungheni.”
De asemenea, ambasadorul Marius Lazurca a vizitat șantierul grădiniței ”Al. Mateevici”, o altă grădiniță din orașul Ungheni, inclusă în programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României.
Precizăm că, beneficiari ai grantului oferit de Guvernul României sunt 774 de instituții preșcolare din 32 de raioane ale țării și peste 200.000 de persoane, copii, părinți, personal didactic și tehnic.
Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparații capitale a clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier, etc.
La peste 75% din grădinițele incluse în program lucrările au fost deja finalizate cu succes.
Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.
Elena Ivanov