Au propus, dezbătut și votat mai multe inițiative care vizează problemele comunității. Este vorba de elevii de la liceele „M. Eminescu” și „I. Vatamanu” din orașul Strășeni, care au devenit consilieri locali pentru o zi, având astfel posibilitatea să înţeleagă mult mai ușor cum se iau deciziile publice la nivel local. Activitatea a avut loc la 19 și 27 mai curent.
Potrivit unui comunicat al IDIS Viitorul, scopul acestei manifestări a fost de a oferi participanţilor ocazia de a se familiariza cu activitatea administrației publice locale, de a spori spiritul civic și implicarea tinerilor în viața democratică a orașului Strășeni.
Elevii din Strășeni implicaţi în acest proiect au luat parte la ședința Consiliului local din data de 18 mai. Ulterior, în perioada 17-26 mai, elevii de la ambele licee au dobândit informații teoretice despre modalitatea de funcționare a administrației publice locale şi au pregătit proiecte de hotărâre pe subiecte de interes pentru comunitate. “Am desfășurat aceste instruiri pentru că ne dorim ca elevii să cunoască modul în care funcționează administrația publică locală, în special responsabilitățile primarului și ale consiliului local. Aceste cunoștințe le vor fi de folos tinerilor pentru a se implica activ în viața civică la nivel local și sunt sigur că cunoștințele acumulate de elevi îi vor face să înțeleagă că ei reprezintă niște actori responsabili în procesul de luare a deciziilor”, a spus Veaceslav Berbeca, instructor în cadrul proiectului.
La 19 și 27 mai, peste 40 de elevi de la liceele din orașul Strășeni au simulat o ședință de Consiliu Local, în cadrul căreia tinerii, împărțiți pe grupuri politice fictive, au dezbătut și votat proiectele de hotărâre, au adus argumente și au adresat întrebări Specialistului în domeniul Tineret și Sport din cadrul Primăriei Strășeni, Tatiana Serețan. Liceenii au pus în discuție proiecte precum construcția unui complex sportiv, crearea unui centru de orientare profesională pentru absolvenți, iluminarea stradală și salubrizarea orașului.
Simularea unei şedinţe a Consiliului local în care consilierii orășenești au fost elevii de la liceele „M. Eminescu” și „I. Vatamanu” s-a dovedit a fi un experiment interesant şi util pentru tinerii participanţi: „Mă bucur că părerea tinerilor a fost luată în considerație și s-au pus în discuție unele probleme care ne privesc. Am văzut că tinerii nu sunt indiferenți, ba din contra, tind spre ceva mai bun. Cu ajutorul acestor simulări am învățat că dacă vrei să obții ceva în viață, trebuie să fii mai insistent, și să lupți pentru ceea ce îți dorești”,consideră Maria Severin, eleva liceului „M. Eminescu”, din orașul Strășeni.
„Am descoperit mulți colegi de-ai mei care pentru prima oară au fost atât de activi și implicați. Dacă elevii din liceul nostru ar ajunge în fruntea administrației, multe lucruri bune s-ar schimba în oraș”, a spus Veaceslav Nichita, un alt elev al liceului „M. Eminescu”.
Maria Diaconescu, elevă din liceul „I. Vatamanu” este de părere că simularea ședinței Consiliului local a fost o adevărată provocare pentru ea: „Am primit răspunsuri la multe întrebări – în general nu știam cum sunt organizate anumite lucruri la nivel administrativ și aveam o impresie greșită despre cum funcționează un consiliu. Mi-a plăcut mult ideea simulării și de astăzi cunosc mult mai bine ce trebuie să facem noi, tinerii, în situațiile când ne confruntăm cu anumite probleme”.
„Mi-a plăcut mult că elevii au fost foarte înflăcărați și aprinși în discuții. Și chiar dacă s-au contrazis, asta a fost bine, deoarece denota faptul că sunt interesați despre ceea ce s-a discutat. Am trăit pe viu o zi din viața consilierilor”, a menționat eleva cl.11 de la liceul „M. Eminescu”, Natalia Bodiul.
Și Valentin Zaporojan, elev la liceul „I. Vatamanu” a adăugat: „Acum deja totul îmi este foarte clar – cum se organizează consiliul orășenesc și cum se decid toate proiectele”.
Prezentă la ședințele consiliului orășenesc, Tatiana Serețan i-a încurajat să fie activi în comunitate şi să aducă schimbarea de care are nevoie orașul Strășeni: „Am rămas plăcut surprinsă de interesul pe care l-au prezentat tinerii. Faptul că ei conștientizează că în localitate există probleme și vor să le soluționeze deja este un lucru important pentru viitorul lor și al orașului. Activitatea a deschis ochii tinerilor și i-a învățat cum să se implice în procesul decizional nu doar la nivel de vorbe, dar și la nivel de fapte”, a afirmat Specialistului în domeniul Tineret și Sport din cadrul Primăriei Strășeni.
Simulări asemănătoare vor fi organizate în alte șapte orașe ale ţării, inclusiv și din Găgăuzia.
Precizăm că, activitatea are loc în cadrul proiectului „Implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel local” implementat de IDIS “Viitorul” în parteneriat cu AGORA CE din Cehia, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul programului Transition.
Elena Ivanov