Două fete în vârstă de 4 ani din raionul Anenii Noi au fost internate în secţia reanimare a Institutului Mamei şi Copilului după ce au ingerat pastile pe care le-au găsit la o gunoişte din localitate în timp ce se jucau. Fetele erau fără supraveghere, iar adulţii au solicitat ajutorul medicilor doar când au văzut că micuţele se simt rău. Mama uneia dintre ele a povestit că era la muncă pe deal când fiica sa, împreună cu cealaltă fată, au ieşit la joacă, scrie stirilocale.md.
Natalia Stipan, medic reanimatolog-anestiziolog din Secţia reanimare pediatrică şi toxicologie, a declarat pentru IPN că fetele au fost internate în stare foarte gravă, cu intoxicaţie acută ocazională polimedicamentoasă. Acestea aveau stare de somnolenţă, fiind apatice şi molatice. După efectuarea terapiei de detoxificare, copilele înregistrează dinamică pozitivă.
Adulţii sunt atenţionaţi să fie deosebit de vigilenţi în perioada de vară, când copiii petrec mult mai mult timp în curte, unde există zeci de pericole. Copiii cu vârstele cuprinse între 0 şi 5 ani trebuie supravegheaţi neîntrerupt pentru că anume în această perioadă ei manifestă curiozitate pentru tot felul de obiecte care prezintă pericol. O atenţie specială trebuie acordată medicamentelor, care sunt foarte atractive pentru copii, fiind de diferite culori şi semănând cu dulciurile. Acestea trebuie dosite, iar cel mai bine este să fie păstrate în magazii încuiate. În cazul medicamentelor expirate, când sunt aruncate, trebuie să se ţină cont să nu fie la vedere.
În cazuri de intoxicaţie medicamentoasă, dar şi în alte cazuri de otrăviri, este important ca părinţii să reacţioneze prompt şi să solicite de urgenţă ajutorul medical. În cazul copiilor de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.
Fiecare al şaptelea copil care este transportat de urgenţă la Institutul Mamei şi Copilului se adresează cu intoxicaţie medicamentoasă. Specialiştii bat alarma pentru că în 90% din cazuri acestea se produc din neglijenţa adulţilor. De 6 ani proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.