Bun ii vinul ghiurghiuliu, dar, pana sa ajungi sa-l gusti, e de munca, nu gluma. Nu degeaba si-au creat oamenii sarbatori si ritualuri specifice pentru aceasta perioada din an.
E vremea strugurilor la Tartaul. Este binecunoscut faptul ca toata luna septembrie, chiar si inceputul lui octombrie pe alocuri, se dedica vitei-de-vie. De la culesul ei si pana la pregatirea vinului, in aceasta perioada gospodarii tartauleni o tin tot intr-o petrecere.
Inca de la primele ore ale diminetii, tartaulenii s-au adunat pe dealurile de vita de vie ca sa-si straga roada. La Tartaul majoritatea satenilor se ocupa cu viticultura, o traditie de familie sau o practica raspandita din tata-n fiu.
Culesul vie se transforma intr-o adevarata sarbatoare. Totul este pregatit, iar oamenii si-au luat lazile si au intrat in vie. Oamenii se ajuta intre ei, iar pentru ca vinul nou sa iasa bun gopsodarii cinstesc la final cate un paharel de cel vechi.
Fotograf: Viorel Mocanu
Sursa: tartaul.wordpress.com