În baza anchetării epidemiologice, specialiştii conchid că participanţii la masa de pomenire din satul Tocuz au contractat o toxiinfecţie alimentară, provocată de agentul cauzal Salmonella typhi murium, transmisă prin bucatele gătite în condiţii insalubre la domiciliu, cu abateri de la procedeele tehnologice de manipulare şi condiţiile de păstrare a materiei prime şi bucatelor gătite, precum şi nerespectarea regulilor de igienă alimentară şi igienă personală.
Prin anchetarea epidemiologică, realizată de specialiştii Centrului de Sănătate Publică (CSP) raional Căuşeni şi echipa Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), delegată la faţa locului în frunte cu directorul general, adjunctul medicului – şef sanitar de stat al RM, dl Iurie Pînzaru, a fost stabilit că toate persoanele afectate au participat la 04.08.2016 la masa de pomenire într-un spaţiu special amenajat din cadrul incintei bisericii din Tocuz, unde au participat cca. 110 persoane, iar bucatele pentru servire au fost preparate în condiţii casnice (la domiciliu) în 8 locuri diferite la rude si vecini, în conditii insalubre, fără a fi dotati cu inventar tehnologic și frigorific necesar – sarmale, cartofi scăzuti, salată “Olivie “ cu maioneză și salam fiert, peşte prăjit, castraveţi, roşii, brinză asorti, ciuperci prăjite, perje afumate cu praf de cocos, clătite cu dulceață, tartine cu sprote si maioneză, năut fiert, tartine cu vinete, plăcinte cu brânză si varză, tartine cu icre roşii şi ardei prăjiti. Important că, pentru prepararea bucatelor, nu a fost utilizată carnea crudă, însă, bucatele gătite, precum peştele prăjit a fost păstrat – mai mult de 10 ore în beci; toate bucatele fiind transportate şi păstrate la temperatura mediului de cca.30° C, pe masă, în localul unde s-a desfăşurat evenimentul, mai multe ore, de la 11.30 până la 15.30, masa fiind servită în 2 prize.
Pentru stabilirea etiologiei şi cauzelor apariţiei bolii, au fost prelevate materiale biologice de la bolnavi şi probe din bucatele servite de participanţi, depistate la momentul anchetării.
În baza rezultatelor investigaţiilor de laborator, realizate în cadrul CSP raional şi CNSP, Salmonella typhimurium – agentul cauzal al toxiinfecţiei, a fost decelată în materialele prelevate de la majoritatea persoanelor afectate (46 bolnavi) şi în 4 probe din bucatele servite.
Potrivit CNSP, încăperea unde s-a desfăşurat masa de pomenire se află în gestiunea preotului bisericii din sat, însă nu a fost autorizată sanitar, nu era dotată cu utilaj tehnologic si frigorific pentru prelucrarea şi păstrarea produselor alimentare. La fel, persoanele care au fost antrenate la pregătirea bucatelor şi deservire, nu au fost instruite igienic si nu dispun de examen medical.
Dina Roșca