În satul Tudora, r. Ștefan Vodă, a avut loc prima ediție a expoziției-târg cu impact cultural-turistic „Hai la piersici!”. Potrivit paginii web a Consiliului raional, programul sărbătorii a fost foarte interesant și variat, iar fiecare persoană care pășea pragul simbolic al sărbătorii primea în dar de la organizatori un borcănaș cu dulceață din piersic și o eșarfă în culoarea piersicului.
Expoziția-târg de piersici, soiuri diferite, a fost organizată de agenții economici locali – gospodăriile țărănești „Agro-Valentina”, „Babei Tatiana”, „Roșca Vitalie”, „Bragiș Ludmila”, „Nica”, conducător Ciobotari Nicolae și SRL „Iridrea”, conducător Dombrov Victor.
Programul artistic a fost prezentat de șase colective de folclor și estradă, inclusiv colectivul „Pelinei” din Cahul.
În zona „Cămara fermecată” fiecare doritor putea să savureze gustul delicios al plăcintelor cu umplutură din piersic, compotului din piersici. Cele mai iscusite gospodine ale satului în cadrul master-clasului au demonstrat metodele de conservare a piersicilor în borcane (în suc propriu, dulcețuri, gemuri, marmelade) în zona „La bunici”.
Compania de sănătate și frumusețe „Tiande” din Chișinău a organizat pentru doamne și domnișoare un alt master-clas privind folosirea produselor cosmetice pe bază de piersic pentru a avea „tenul pielii ca o piersică”.
Multă bucurie au adus publicului membrii Fondului pentru tineri din Ștefan Vodă care au pictat pe fața și mâinile doritorilor simbolul sărbătorii – piersicul. A fost organizată și o tombolă, norocoșii câștigând lăzi cu piersici, maiouri cu inscripția „Hai la piersici!”, țuica „Persicata” și altele.
Membrii taberei de creație al Uniunii Artiștilor Plastici din RM și-au expus tablourile, bucurând ochii și sufletul celor prezenți la eveniment. Produsul SRL „Prăjitura magică” – tortă în forma persicului-gigant a lăsat toată lumea fără cuvinte, iar 10 meșteri populari din diferite localități ai raionului și-au expus lucrările sale manuale spre admirația publicului, dar și pentru vânzare.
Prin urmare, în această zi fiecare a găsit ceva aproape de sufletul lui și a trăit clipe de neuitat.
Livădarii satului au povestit foarte multe lucruri interesante despre cultura piersicului la general și despre istoria apariției acestei culturi în Tudora, despre oamenii care cu truda lor au transformat într-o livadă înfloritoare această zonă a Nistrului.
La final, cei mai activi participanți au fost premiați cu diplome și cadouri de preț din partea Consiliului raional.
Diana Munteanu