Salvgardarea și valorificarea patrimoniul cultural al Republicii Moldova prin includerea monumentelor din Republica Moldova în circuitul turistic european este obiectivul unuia dintre proiectele sprijinite de Uniunea Europeană. Astfel, pe5 mai 2016, ora 12:00, în incinta Primăriei or. Costești din r. Râșcani va avea loc evenimentul de lansare a proiectului “Renașterea istoriei – includerea grotei Duruitoarea Veche în circuitul turistic European”, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.
Grota Duruitoarea Veche se înscrie în lista celor mai vechi stațiuni protoumane datată cu cca. 300.000 î.e.n. Ea se afla la hotar cu România, într-o zonă cu potențial turistic înalt, dar este insuficient cunoscută, protejată și valorificată. De circa 60 ani grota are statut de monument arheologic dar se afla în stare deplorabilă. Masivul stâncos cu coloșii ciudați, parte din stâncile Prutului, creează o atmosferă preistorică în acest defileu adânc, ce pare conservat de milenii. Stâncile calcaroase înzestrate cu grote de mărimi diferite, bazinul de acumulare de circa 140 km2, vecinătatea cu rezervațiile naturale “O sută de movile” și “Pădurea Domneasca”, punctul vamal Costești-Stânca, asigură cadrul natural care ar transforma această zona într-un spațiu perfect pentru turism și agrement.
Proiectul are menirea, implicând membrii comunității, să asigure conservarea, protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural de valoare internațională din Duruitoarea Veche prin:
- crearea unui comitet organizatoric reprezentativ;
- realizarea cercetărilor non-invazive cu atragerea specialiștilor din România;
- organizarea școlilor de vara pentru 3 grupuri diferite de cetățeni;
- curățirea și conservarea sitului cu implicarea membrilor comunității;
- amenajarea căilor de acces;
- elaborarea și instalarea indicatoarelor pentru pietoni și 3 panouri publicitare;
- amenajarea unei expoziții staționare în incinta muzeului local.
Proiectul este inițiat de Asociația Obștească „Moștenitorii” în parteneriat cu Consiliul raional Rîșcani și Primăria Costești, având o valoare de circa 19720 EURO și va fi implementat timp de 12 luni.
Acest proiect este realizat în cadrul programului „CHOICE” – Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic” inițiat de Asociația Obștească Comitetul Național ICOM Moldova în parteneriat cu Asociația agențiilor pentru democrația locală ALDA (Franța), Asociația “EuroBelarus” (Vilnius, Lituania), Centrul Managementului Cultural (Lviv, Ucraina), Fundația Millenium (Erevan, Armenia) și Asociația “Centrul inovațiilor culturale” (Minsk, Belarus) din mijloacele Uniunii Europene în cadrul Programului Parteneriatului Estic.
*Foto: moldovenii.md
Elena Ivanov