În lume, cea mai nouă fiță în materie de carne este carnea neagră de pui. Mai exact, de carnea de pui cu pieliță neagră, o caracterictică a rasei de găini Mătase Japoneză. În România există un singur crescător care are un efectiv important de astfel de păsări: Loredan Lăzăroaia din Iași. El are deja 1.000 de exemplare din rasa Mătase Japoneză și este convins că și românii vor prinde ”gustul” cărnii negre de pui.
Ferma lui Loredan Lăzăroaia se află localizată în comuna Tătăruși unde tânărul ieșean a pus bazele unei mici afaceri de familie specializată mai ales pe creșterea găinilor din rasa Mătase Japoneză.
Afacerea s-a nascut din dorința de a mânca sănătos
Când nu se ocupă de micro-ferma familiei, Loredan Lăzăroaia lucrează în domeniul medical, ocupându-se de fizioteratie și recuperare. Pe lânga asta este instructor de snowboard și ghid montan, la toate aceste ocupații, adăugându-se și pasiunea pentru frumos și hrana sănătoasă.
”Creșterea găinilor din rasa Mătase Japoneză a început dintr-o pură întâmplare. Mi-am dorit să asigur familiei mele o sursă de hrană sănătoasă și am început să cresc prepelițe pentru ou, apoi fazani și ceva mai tâziu am ajuns și la Mătasea Japoneză. Căutând pe internet diverse infomații despre găinile de rasă am descoperit-o și pe Moțata noastră. Am văzut câteva poze cu această rasă, mi s-au părut extrem de interesante și am început să studiez despre ele timp de câțiva ani”, a declarat pentru Super-Hrana Loredan Lăzăroaia, crescător și pasionat de păsări ceva mai speciale din comuna Țătăruși, județul Iași.
Primele exemplare le-a adus din Germania
Atunci când s-a hotărât să crească găini din rasa Mătase Japoneză, ieșeanul nu știa pe nimeni în România care să aibă această rasă. Dar pentru că dorința a fost foarte mare a mers să-și cumpere două exemplare tocmai din Germania.
”După ce am considerat că stăpânesc destul de bine tot ce trebuie să știi despre creșterea Moțatelor Japoneze m-am dus în Germania, de unde mi-am cumpărat prima pereche de găini adulte din rasa Mătase Japoneză. Prețul plătit a fost destul de ridicat, am dat la vremea aceea, în jur de 100 euro bucata”, ne-a spus tânărul antreprenor despre cu a început aventura sa cu creșterea Moțatelor Japoneze.
A plecat de la două exemplare și a ajuns la 1.000
Deși recunoaște că un astfel de demers pornit cu ochii închiși a fost destul de greu de parcurs la început, acum Loredan se declară mulțumit de faptul că a reușit să-i asigure familie o sursă de carne de cea mai bună calitate.
”Totul a început din simplu fapt că îmi doream pentru familia mea o sursă sigură de carne. Au trecut câțiva ani de când m-am apucat de creșterea acestei rase pentru consumul familial de carne și ouă. Intensiv am început acum vreo 4-5 ani. Am plecat de la două găini și astăzi efectivul de păsări Moțate Japoneze se învârte în jurul a 1.000 de exemplare”, se mândrește tânărul, cu numărul impresionant de exemplare de care are grijă.
Găini cu carnea neagră și ouă fără colesterol
La găinile din rasa Mătase Japoneză totul este special – de la pene, până la carne și ouă.
”În afara faptului că arată extraordinar, penajul este unul deosebit, cu atingerea asemănătoare mătăsii, de aici și numele, iar ca și comportament sunt foarte docile, pot fi niște parteneri de joacă ideali pentru copii. La Moțatele Japoneze nu doar carnea este specială prin faptul că este foarte închisă la culoarea, dar ouăle se consideră că sunt foarte sărace în colesterol, având un conținut de colesterol apropiat ouălor de prepeliță. Carnea acestor păsări este extraordinar de gustoasă”, ne-a vorbit ieșanul, despre calitățile deosebite ale păsărilor din această rasă.
Hrana păsărilor este asigurată din cereale
Pentru că din activitatea pe care o desfășoară Loredan asigură și necesarul de carne pentru familia sa, găinile sunt crescute doar cu cereale și calciu.
”Pentru hrana găinușelor moțate utilizăm cele mai bune și naturale cereale pentru prepararea furajelor acestora, diferențiindu-ne net de marea majoritate a crescători de găini de Mătase Japoneză. Oferim găinilor hrană 100% naturală (cereale: grâu, porumb, floarea-soarelui), am renunțat voluntar la furajele din comerț care conțin materii prime nerecomandate, cum ar fi proteine de origine animală (făina de pește, făina de sânge, făina de oase, fosfat dicalcic). Nu folosim hormoni de creștere rapidă, găinile cresc în ritmul lor, acesta este și motivul pentru care o găină matură nu are mai mult de 1,2-1,5 kilograme. Ne străduim să facem totul la standarde care să mulțumească orice tip de client și bineînțeles pe noi înșine”, a subliniat crescătorul de păsări.
Cererea de carne neagră de pui este …inexistentă
În prezent foarte puțini sunt cei care au auzit de carnea găinilor din rasa Moțată Japoneză și mult mai puțini sunt cei care se încumetă să o cumpere, în principal pentru că nu îi cunosc proprietățile, dar și pentru că o astfel de carne este destul de scumpă.
“Încă nu am primit solicitări pentru carnea Moțatelor, în schimb ouăle se vând foarte bine, mulți le caută pentru incubare. Își doresc și ei câteva exemplare din această superbă rasă. Carnea de Mătase Japoneză o valorificăm, în special, pentru consum propriu. Găinile le sacrificăm în tomană, în așa fel încât carnea să nu fie foarte tare”, ne-a spus tânărul ieșean, despre ce se vinde cel mai bine.
Costurile nu sunt deloc de neglijat
Având în vedere faptul că, Motațele Japoneze sunt hrănite cu cereale de cea mai bună calitate, costurile cu îngrijirea și întreținerea acestei rase de păsări nu sunt deloc de neglijat.
”Furajarea pe care o folosim este una de top, naturală 100% pentru că de acolo ne hrănim și noi. Ce ne costă cel mai mult sunt vaccinurile, pe care le aducem din străinătate, pentru că cele din România nu sunt chiar atât de eficiente”, ne-a vorbit antreprenorul, despre costurile antrenate de creșterea găinilor din rasa Mătase Japoneză.
100 lei caracasa de carne și 7 lei oul de Mătase Japoneză
Dat fiind faptul că, găinile Moțate Japoneze nu se cresc foarte ușor și nici nu sunt foarte multe exemplare în România, prețul de valorificare al acestei păsări este unul destul de ridicat. Pentru o găină de 1,2-1,5 kilograme se cere 100 lei, iar pentru un ou 7 lei. La puii de 1-2 săptămâni, 20-30 de lei. Dacă este să ne raportăm la puterea de cumpărare a românului, prețul este destul de ridicat, dar dacă luăm în calcul faptul că, păsările sunt hrănite în mod natural, iar carnea are numeroase proprietăți terapeutice și, în plus, este și la modă, atunci, cu siguranță că prețul plătit este unul corect.
Sursa: agrointel.ro