În data de 28 februarie 2017, un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, au fost în vizită la Inspectoratul Școlar Național, unde au admirat expoziția de pictură inaugurată în holul instituției și au discutat despre asigurarea educației de calitate cu Ana Vivdici, directorul IȘN, potrivit unui comunicat de presă
Evenimentul a fost organizat cu scopul de a lansa deschiderea și necesitatea interacțiunii cu elevii, în cadrul căreia să se afle din sursă directă ce este educația de calitate și care sunt responsabilii de evaluarea instituțiilor de învățământ general. În același timp, Inspectoratul Școlar Național a avut ocazia să afle care sunt practicile frumoase și cele care necesită îmbunătățire din sistem în viziunea beneficiarilor educației.
După ce au aflat din sursă directă ce este inspectoratul, de ce este nevoie de această instituție, care este rolul evaluării în procesul de asigurare a calității, care sunt provocarile sistemului și obstacolele în realizarea misiunii inspectoratului, elevii și-au expus opiniile cu privire la procesul de învățământ atât în instituția în care își fac studiile cât și la nivel național.
Dezbaterile au început odată cu adresarea întrebării „Dacă ați avea posibilitatea să faceți schimbare în educație, care ar fi aceea?”, la care unii participanți au optat pentru implementarea la nivel național a Planului-cadru individualizat, unde elevii au dreptul să-și aleagă mai multe discipline opționale, cele de bază/obligatorii fiind într-un număr mai mic.
Activitatea a continuat prin expunerea opiniilor despre calitatea în educație, pe care elevii au echivalat-o cu: relevanța studiilor; relația prietenoasă dintre elev și profesor, elevul având posibilitatea să-și expună opinia fără frica de a fi dojenit sau etichetat de către profesor; motivarea elevilor prin evaluarea corectă din partea profesorilor. Totodată, fiind abordat subiectul calității predării și relevanța temelor pentru acasă, unul din participanți a comunicat „Pentru mine, să înveți bine nu înseamnă să tocești, ci să înțelegi tema predată în clasă, fără să fii nevoit să repeți încă de vreo zece ori acasă”.
Alte subiecte importante discutate cu elevii, au vizat: informațiile oferite de rezultatele PISA 2015; relevanța temelor pentru acasă; succesul școlar și pregătirea pentru viață; importanța monitorizării implementării politicilor educaționale și necesitatea consultării elevilor în procesul de evaluare a instituțiilor/cadrelor didactice, etc.
Evenimentul desfășurat este al doilea după inaugurarea expoziției Gânduri colorate despre plaiul meu, din data de 02.02.2017, primii vizitatori fiind elevii clasei întâi „A” de la Instituția Publică Liceul Teoretic cu Profil Sportiv nr. 2 din Chișinău care au avut ocazia să discute cu Adelina Ghețiu, director adjunct al IȘN, despre educație și importanța ei în formarea lor ca personalitate, școala în viziunea lor și comportamentul inspectorului școlar în procesul de evaluare a școlii, rolul de inspector fiind imitat de cei mai curajoși dintre participanți printr-un joc de rol.
Diana Munteanu